Toti cei care stiu ceva despre marele neurolog austriac Sigmund Freud cunosc si faptul ca el a lasat mostenire lumii ceva remarcabil – a fondat domeniul psihanalizei, prima mare metoda moderna din psihologie si psihopatologie. Vorbim despre una dintre marile personalitati ale istoriei omenirii, a carui opera a ajutat, indirect, sute de milioane de oameni.
Chiar daca unele dintre concluziile sale nu mai sunt considerate la fel de valabile azi, putem spune ca el a pus bazele a ceva ce i-a influentat pe toti urmasii sai.
Cartea “Despre psihanaliza” e cea mai buna sinteza a evaluarilor sale, metodelor sale, experimentelor si teoriilor care l-au facut celebru. Este, practic, cea mai simpla si concentrata forma sa afli ceva despre ce facea si ce gandea Sigmund Freud.
Lucrarea in sine este o colectie de prelegeri tinute de Sigmund Freud in cea mai prolifica perioada a sa, adica intre 1909 si 1938. Cele din prima parte au o importanta remarcabila – ele sunt conferintele tinute in Statele Unite, cu ajutorul carora psihanaliza s-a impus in cea mai importanta tara a lumii si care au pornit o adevarata revolutie in domeniul stiintelor intelegerii creierului uman, ale carei efecte se mai simt si azi.
Ultimul dintre aceste fragmente este neterminat, intrucat a fost interrupt de moartea lui Sigmund Freud, din cauza unui cancer la gat pe care fumatul excesiv (la care nu a dorit sa renunte vreodata) l-a provocat si agravat. Freud a murit in Marea Britanie, fugind de nazistii care, dupa ce au anexat tara sa, Austria, fara indoiala, l-ar fi arestat si probabil ucis. Vina sa? Era evreu, rasa pe care nazistii germani o urau si incercau sa o extermine. In Germania insasi, cartile sale, considerate extreme de periculoase, au fost arse si interzise.
Poate si sub influenta acestor evenimente, Freud constata in “Despre psihanaliza” existenta unor forte “animalice”, necontrolate, in interiorul psihicului uman, forte care, daca nu sunt tinute in frau de civilizatie, erup si devin distructive. Lucrul asta s-a dovedit in curand, odata cu izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, chiar in anul mortii marelui om de stiinta.
Ce vei gasi in aceasta carte? Vei gasi tratate subiecte precum nevrozele, dorinta sexuala si perversiunea sexuala, conflictele psihologice, isterie, traume si asa mai departe. Vei gasi si unul dintre subiectele favorite ale psihopatologului – descifrarea viselor. Pe scurt, vei gasi relatia dintre constient si inconstient, asa cum a vazut-o Sigmund Freud. El nu doar face teoria acesteia, ci prezinta o serie intreaga de experimente pe care le-a realizat cu oameni din diferite categorii sociale sau de varsta.
Lucrarea are trei mari parti. Prima este o introducere in psihanaliza, a doua este o serie de prelegeri de psihanaliza, iar a treia e despre psihopatologia vietii cotidiene. Fiecare dintre acestea a fost publicata si sub forma unei carti separate, dar in lucrarea de fata le ai pe toate la un loc.
Cat despre stil si lejeritatea cititului, dupa cum va inchipuiti cand vorbim de Sigmund Freud, nu e o carte prin care sa treci usor. Totusi, daca esti pasionat de a afla mai multe si oarecum familiarizat cu genul acesta de stiinta, aceasta carte e o lectura extrem de utila, care iti va deschide mintea intr-un fel in care cu greu ai fi crezut.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.