In urma declaratiei unui criminal in serie, condamnat la moarte, spovedanie facuta chiar cu cateva minute inainte de a fi executat, lucrurile iau o intorsatura nebuneasca, intr-o poveste plina de neprevazut care se concretizeaza in ultima carte publicata de Arthur Hailey.
Ciudat este ca, inainte de executie, Elroy Doile doreste ca cel care a avut cea mai mare contributie la arestarea si condamnarea sa, respectiv detectivul Malcolm Ainslie, fost preot catolic, sa ii ierte un pacat pe care nu l-a comis.
In mod ciudat pentru un roman tipic american scris in anii ’90, personajul principal, desi a fost preot catolic si are un sistem de valori bazat pe adevar, nu are o viziune incuiata in ceea ce priveste relatiile amoros-sexuale din afara casniciei, lucru care ii va aduce trairi minunate, dar si o serie de probleme, pentru ca, nu-i asa, toate lucrurile frumoase trebuiesc platite.
Este un roman politist foarte bine scris, in care aspectul psihologic al crimei este foarte bine analizat, la fel ca si implicatiile pe care aceasta le aduce in viata celor care au contact cu ea, indiferent de forma in care aceasta apropiere se produce.
Adolescenti ucigasi, prostitutie, abuzuri sexuale in familie, coruptie, criminali in serie, fanatici religiosi, drama si decadenta in familiile din inalta societate americana, o increngatura placuta si tensionata intre sexualitate si crima, din care eroul principal, detectivul Malcolm Ainslie reuseste scape si sa mearga mai departe, nu fara insa a ramane cu sechele inerente unei asemenea meserii.
Ainsley isi cumpani bine raspunsul. Ca intotdeauna in viata unele usi se deschideau altele se inchideau. Aceasta era inca deschisa. Foarte clar.
Raspunse:
Pot sa-ti spun mai tarziu?
Felicia zambi din nou.
Te rog, vino.
Nu este un roman cu “happy ending”, dar cartea are un final corect in care viata curge natural, mai departe. Scrierea este placuta, cursiva, actiunea te prinde si nu poti sa nu traiesti framantarile sufletesti ale protagonistului, in suspansul creat de atatea crime in serie.
Cartea a aparut in iulie 2011, la Editura Nemira, si o puteti gasi AICI. Traducerea din limba engleza apartine lui Silviu Genescu.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.