Dupa fiecare carte a marelui scriitor brazilian Paulo Coelho te intrebi “cat de adanc poate merge inauntrul sufletului omenesc?” El isi continua incursiunea acolo si in “Diavolul si domnisoara Prym”, o alta carte populara, tradusa in aproximativ 50 de limbi, pe toate continentele.
Ce e remarcabil in cazul acestei lucrari pline de trairi e modul in care Coelho reuseste sa introduca supranaturalul in cotidian. Avem un inger si un diavol care comunica fara opreliste, ca o metafora a binelui si raului care traiesc in fiecare om.
Si avem si o mare intrebare, cea care domina intreaga carte – cat de departe poate merge o persoana pentru a-si satisface dorintele? Suficient de mult cat sa renunti sa mai fii om printre oameni? Suficient de mult cat sa te transformi dintr-o persoana decenta in una care e gata sa le faca rau celorlalti?
Vor fi momente in care vei citi cu infrigurare “Diavolul si domnisoara Prym”, nestiind in ce directie o vor lua lucrurile si daca binele invinge rau.
Aur, putere, lacomie, moarte
In satul izolat Viscos, nu se intampla aproape nimic, ani de zile. Satenii isi duc viata monotona, de cele mai multe ori impacati cu asta. Pe batrana Berta, care sta in fata portii de 15 ani si spune ca va veni diavolul, nici nu o baga in seama. Atunci cand un strain ajunge acolo, totul le e dat peste cap. Omul chiar venea cu diavolul. Un diavol nevazut, dar pe care Berta il simtea.
Si omul nu venise doar ca un simplu turist, ci pentru a-i pune la incercare pe oamenii de acolo. Cu mult aur, pe care il ingroapa in padure si de care ii spune doar domnisoarei Chantal Prym, o tanara care avea o singura mare dorinta – aceea de a pleca din locul acesta monoton care simtea ca o omoara cu zile.
Conditia strainului? Sa fie sacrificat cineva pentru aurul asta, cineva ales de satenii carora domnisoara Prym avea sa le spuna conditia.
Ceea ce urmeaza e o adevarata saga a lacomiei si cruzimii, in care grupul de oameni arata ca e dispus sa sacrifice pe cineva, tocmai pe cea mai lipsita de aparare fiinta a satului.
Rolul central aici il are Chantal Prym, cea care, desi sfasiata de propriile sale dorinte de a gasi un sens vietii sale, de a gasi o cale de a se “salva”, incearca sa-si aduca aminte si incearca sa le aduca si celorlalti ca un sacrificiu uman ramane un sacrificiu, indiferent de motivatii. Ea vorbeste atat cu ingerul cat si cu diavolul sau, ca noi toti, in unele momente.
Invinge raul sau invinge binele? Invinge tentatia sau retinerea? Cititi – sau mai bine zis devorati – aceasta carte si veti afla. Pe fanii lui Paulo Coelho – precum si pe multi, multi altii care abia il descopera – nu ii va dezamagi.
Cursul actiunii, dezvaluit in stilul inegalabil, frumos si clar al scriitorului brazilian care a vandut circa 100 de milioane de carti de-a lungul timpului, e palpitant in timp ce il citesti si plin de invataminte dupa ce ai terminat de citit.
Pe scurt, AICI gasiti inca o carte memorabila a lui Paulo Coelho.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.