Emotii vindecatoare – Daniel GolemanInca o carte extraordinar de inteligenta, de patrunzatoare si de binefacatoare scrisa de celebrul psiholog Daniel Goleman. “Emotii vindecatoare” este continuarea altei carti de exceptie, “Emotiile distructive” si este, la fel ca aceasta, “construita” in jurul marelui ganditor budist Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor.
Extraordinarele discutii ale celor doi, alaturi de o adevarata “armata” de filosofi, oameni religiosi, medici si specialisti in emotiile umane, reprezinta poate cel mai bun manual pe care-l vei gasi vreodata pentru a “face pace cu tine”, pentru a intelege cum sa te vindeci sufleteste pentru a trai mai bine, mai fericit.
Ce arata aceasta carte este esential-faptul ca emotiile noastre, trairile noastre, ne afecteaza psihic cu efecte fizice. Astfel, in timp ce emotiile negative ne subrezesc sanatatea si ne scurteaza viata, cele pozitive ne insanatosesc si ne dau nu doar o viata mai lunga, ci si una mai bine traita.
Stima de sine, compasiunea, altruismul sunt toate stari care ne aduc mult bine. Creierul nostru e mai sanatos, mai fericit si functioneaza mai bine atunci cand este “hranit” cu astfel de lucruri.

Cartea aceasta te introduce si in lumea medicinei comportamentale, ceva ce stiinta abia recent a reusit sa dovedeasca a fi cu adevarat util, dar ceva pe care multi oameni stiau inca de la inceputurile umanitatii. Impacarea de sine si optimismul aduc rezultate cu adevarat, asta dovedeste “Emotii vindecatoare”.
Vei intelege atat de multe lucruri despre cum sa-ti faci bine singur citind aceasta carte incat nu ar fi deloc de mirare daca vei resimti o stare de bine, o usurare crescuta, pe masura ce termini cate un capitol al acestei carti – si nu sunt cuvinte mari – cu adevarat extraordinare.
Ii vei intelege mai bine si pe cei din jur, vei vedea asta. Vei cunoaste moduri de gandire in diferite religii, dar si cum sunt privite (si gasite) emotiile vindecatoare in diferite curente filosofice.

Ce trebuie sa stii inainte sa o citesti – nu e o carte lejera, din categoria celor de “self help”, dar, probabil, te poate ajuta mai mult decat aproape toate din aceasta categorie. Relativ voluminoasa si plina de discutii ale unor oameni inteligenti si sofisticati, cartea asta iti cere ceva atentie pentru a putea extrage toate beneficiile ei, dar nu e chiar una greoaie, “stiintifica”.

Legatura cu “Emotiile distructive”

In mod normal, cea mai buna cale pentru a scoate maxim din aceasta carte e sa citesti predecesoarea sa, “Emotiile distructive”, realizata in practic aceeasi formula. Asta daca vrei sa intelegi mai bine “bazele” emotiilor si starilor sufletesti pe care acestea le provoaca. Nu e insa obligatoriu. La fel de bine, “Emotiile vindecatoare” poate sa fie de sine statatoare. Ceea ce arata ca e o carte intr-adevar buna si inteligenta.

Nu e destinata doar celor care vor sa se vindece, asta trebuie spus. Oricine, de la medici la psihologi pana la lideri de echipe sau doar oameni care vor sa-si perfectioneze abilitatile, ar trebui sa o citeasca. Cam greu sa gasesti o carte comparabila, care sa-ti aduca experienta si intelepciunea atator oameni deosebiti. Cu alte cuvinte, e o carte care ar putea valora mai mult decat greutatea ei in aur.

Vezi detalii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*