Emotiile distructive – Daniel Goleman si Dalai LamaNe distrug. Ne macina. Ne fac cel mai mare rau. Sunt tragedii care, in realitate, nu se intampla niciodata. Ce sunt emotiile distructive? Care e sursa lor? Cum ne afecteaza si cum putem scapa de ele? Daca vrei sa stii asta, citeste “Emotiile distructive”, un senzational dialog in care unul dintre cei mai mari specialisti in psihologie, Daniel Goleman, discuta aceste chestiuni cu unul dintre cei mai mari oameni in viata, Dalai Lama, liderul budistilor tibetani, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Alaturi de ei se gasesc o serie de psihologi, filosofi, specialisti de la Institutul pentru Minte si Viata, un milionar transformat in calugar si o serie de reprezentanti ai diferitelor religii.

Nu vei gasi undeva un grup de oameni mai remarcabili care sa discute o asemenea problema asa cum o fac acestia, intr-un adevarat serial. Un grup de oameni luminati care te va lumina si el pe tine asa cum nu credeai ca e posibil. Aceasta carte contine unele dintre cele mai inteligente dezbateri vazute vreodata.

Oamenii acestia intorc emotiile distructive pe toate partile – le analizeaza in functie de cultura in care s-au nascut, ne arata cum se “infiripa” ele in sufletele noastre, ba chiar discuta si rezultatele unor teste stiintifice, de laborator. Stiinta se imbina cu filosofia si religia pentru a da o serie de raspunsuri, care previzibile, care neasteptate.

Cu siguranta, cel mai impresionant participant la aceste discutii este Dalai Lama, liderul spiritual, dar si politic, al unui popor oprimat, aflat sub dominatie chineza, cel tibetan. Modul in care acesta priveste lucrurile, intelepciunea pe care o deduci din spusele sale, intelegerea pe care o arata pentru argumentele altora, faptul ca propovaduieste pacea, calmul, buna intelegere, ca sa nu mai vorbim de inteligenta lui, il fac sa fie un adevarat model pentru oricine doreste sa obtina pacea interioara si nu numai.

Vei avea mai multe de invatat din spusele sale decat din orice manual despre emotii, asta e sigur.
Pe masura ce vei citi aceasta carte o sa remarci un lucru foarte interesant – te vei simti din ce in ce mai impacat, iti vei intelege mai usor furiile, supararile, lucrurile care “te rod”. Vei fi mai calm, mai stapan pe emotiile tale. Chiar ii vei intelege mai mult pe ceilalti, dar si pe tine insuti.

Cate carti iti pot oferi asta, dincolo de faptul ca te vei simti mai complet, mai invatat intelectual? Foarte putine, tocmai de aceea aceasta carte despre emotii e unul dintre cele mai bune lucruri care ti se pot intampla. Desigur, daca o vei citi si vei tine permanent mintea deschisa. Nu e o carte scurta – pe acest subiect nici n-ar putea fi – dar e o carte foarte profunda, foarte inteligenta, foarte cuprinzatoare.

Aceasta lucrare are si o continuare, la fel de interesanta, denumita “Emotii vindecatoare”, in care protagonistii cei mai importanti sunt aceiasi Daniel Goleman si Dalai Lama.
Vei afla din ele un lucru simplu – te poti vindeca de unul singur.

 

Vezi detalii

Leave a Reply