Una din cartile geniale ale unui autor genial. Asta e “Ferma animalelor”, de George Orwell. Scrisa sub forma unei fabule care se desfasoara intr-o ograda si ale carei personaje sunt animalele domestice, aceasta opera e una care a avut influenta asupra intregii lumi, ceea ce, sa recunoastem, nicio alta fabula nu a reusit.
Ce avem aici e o critica usturatoare la adresa comunismului, dar si a altor forme de totalitarism. Dati-i-o vreunui pusti teribilist care se crede comunist sau fascist. Daca o citeste si are putina inteligenta si intelegere, va renunta la asemenea “prostii”.
Cartea a fost scrisa la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial ca o critica acida la adresa conducatorului
URSS din acea vreme, Stalin, insa ea se poate aplica la fel de bine oricarui dictator.
Modul in care, intr-un stil teribil de amuzant, Orwell spune adevarul despre manipularea maselor, despre “furtul” vointei oamenilor, despre cinismul de care da dovada orice fiinta care lupta pentru putere e cuceritor de inteligent si plin de invataminte.
Ce se intampla in cartea asta? Ei bine, animalele decid intr-o zi sa faca o revolutie si isi alunga stapanul uman, pe motiv ca acesta ii asupreste. Cu siguranta, se vor descurca mai bine, nu? Cu siguranta, vor avea mai multa libertate, nu?
Ei bine, nu. Porcii care conduc revolutia, mai ales cel numit Napoleon, transforma libertatea si sloganul “Toate animalele sunt egale” intr-o dictatura mai dura decat ceea ce traisera cand erau condusi de oameni.
Toti au de suferit din cauza comportamentului “porcesc” al conducatorului, care e in stare si sa vanda calul, cel mai muncitor din toata ferma, in schimbul bauturii.
Cartea se incheie cu un banchet la care Napoleon invita alti porci si oameni pentru o noua alianta. Lasata pe dinafara petrecerii, celelalte animale de la ferma observa ca nu mai pot distinge intre vechii asupritori, oamenii, si cei noi, porcii. Chiar si sloganul “Toate animalele sunt egale” e practic batjocorit, aluzie la felul in care statele totalitare isi bat joc de adevar. El devine “Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decat altele”.
Finalul, ca si toata cartea de altfel, nu are nevoie de prea multe explicatii suplimentare, fiecare putand intelege despre ce e vorba.
Ferma animalelor – O carte cu poveste
Ca sa ne dam seama ce a insemnat “Ferma animalelor”, aparuta spre sfarsitul razboiului, trebuie stiut ca lui Orwell i-a fost foarte greu sa o publice, din cauza ca Marea Britanie era inca aliata cu URSS impotriva nazistilor. La un moment dat, ea a fost refuzata de la publicare de Ministerul Informatiilor, din ordinul unui spion sovietic inflitrat, atat era considerata de periculoasa.
Chiar si germanii au tradus-o in ucraineana, pentru a o imparti pe frontul sovietic, cu scopul de a-i submina pe rusi, ceea ce nu au mai apucat sa faca.
Tragand o linie, va fi o placere sa citesti cartea asta, dincolo de semnificatile ei politice. Orwell are un umor deosebit, simplu, dar plin de intelesuri. Cartile lui George Orwell le puteti gasi AICI.
[…] aproape zilnic. Societatea in care traim seamana din ce in ce mai mult cu cea zugravita de Orwell in Ferma Animalelor, oamenii de rand fiind expusi unei avalanse de abuzuri si […]