Lansare de carte | Editura Meteor Press şi revista Psychologies vă prezintă volumul
Fetele ascunse din Kabul.
O apărare secretă împotriva discriminării femeilor în Afganistan
Editura Meteor Press vă invită joi, 24 martie 2016, ora 11,00 la evenimentul de lansare a volumului Fetele ascunse din Kabul. O apărare secretă împotriva discriminării femeilor în Afganistan, al scriitoarei Jenny Nordberg – în traducerea lui Mihai – Dan Pavelescu –, carte care va deschide seria unor lucrări de actualitate cu privire la condiţia femeii într-o lume în care supravieţuirea şi afirmarea în orice domeniu al vieţii sunt rezervate în mare parte bărbaţilor, aşa cum trecutul cât şi prezentul le confirmă.
Fetele ascunse din Kabul
O apărare secretă împotriva discriminării femeilor în Afganistan
de Jenny Nordberg
În Afganistan, naşterea unui fiu reprezintă un motiv de sărbătoare, iar sosirea pe lume a unei fiice este adesea jelită ca o nenorocire. Astfel, a apărut şi un „al treilea tip” de copil: o fată crescută temporar ca băiat şi prezentată ca atare lumii exterioare.
Jenny Nordberg realizează un tablou impresionant al societăţii în care multe femei îşi trăiesc clandestin copilăria şi pubertatea întruchipând sexul favorizat social, pentru ca ulterior să fie silite să se mărite şi să aibă copii. Fetele ascunse din Kabul are în centru personaje remarcabile, care dau viaţă acestei cărţi: Azita, parlamentara care nu vede altă opţiune decât să-şi schimbe a patra fiică, Mehran, în băiat; Zahra, adolescenta băieţoasă care se luptă cu pubertatea şi refuză încercările părinţilor ei de a o transforma iarăşi în fată; Shukria, măritată şi mamă a trei copii după ce a trăit 20 de ani ca bărbat; şi Nader, care participă la rugăciuni alături de Shahed, poliţista sub acoperire, ambele rămânând deghizate ca bărbaţi şi la maturitate. Urmărind evoluţiile dramatice ale vieţii acestora, autoarea examinează în acelaşi timp propria noastră istorie şi trasează paralele cu opresiunile la care sunt supuse persoane din alte părţi ale lumii.
JENNY NORDBERG este jurnalistă premiată şi locuieşte în New York. A realizat numeroase reportaje de investigaţii, printre altele pentru ziarul New York Times, unde a publicat o serie de articole care i-au adus Premiul Pulitzer pentru Reportaje Naţionale în 2005. În anul 2010 a primit Premiul Robert F. Kennedy pentru Excelenţă în Jurnalism, pentru un documentar TV despre femeile afgane.
„CU PERMISIUNEA PĂRINŢILOR Zahrei, eu şi Setareh, translatoarea mea, începem să ne plimbăm cu Zahra prin cartierul ei din Kabul în unele după-amiezi, după ce a terminat şcoala. Zahra calcă greoi şi apăsat, de parcă ar ţine ceva între picioare. Cu umerii înălţaţi şi încordaţi, cu mâinile ţinute pe lângă corp şi cu degetele mari vârâte în buzunare, ea înaintează cu paşi mari, de raţă, în hainele ei preferate: o cămaşă în carouri cu glugă cu câteva mărimi mai mare, blugi şi şlapi. Ţine capul plecat, cu faţa apropiată de piept şi ridică ochii numai dacă cineva i se adresează direct, rostindu-i numele. Ştie că puterea ei se află la exterior şi mersul ei semnalează cu succes că este un adolescent tipic, probabil insolent.” (pag.114)
Jenny Nordberg a realizat un tablou impresionant al societăţii în care multe femei îşi trăiesc clandestin copilăria şi pubertatea întruchipând sexul favorizat social, pentru ca ulterior să fie silite să se mărite şi să aibă copii. În Afganistan, naşterea unui fiu reprezintă un motiv de sărbătoare, iar sosirea pe lume a unei fiice este adesea jelită ca o nenorocire. Astfel, a apărut şi un „al treilea tip” de copil: o fată crescută temporar ca băiat şi prezentată ca atare lumii exterioare. Fetele ascunse din Kabul are în centru personaje reale remarcabile, care dau viaţă acestei cărţi.
Invitata de onoare la masa prezidiului, doamna Iuliana Alexa, redactor – şef din partea revistei Psychologies, ne va vorbi despre feminism, despre drepturile femeilor, făcând o paralelă între condiţia femeii în diferite zone geografice, sociale, economice şi politice.
Lista invitaţilor va cuprinde nume sonore din cadrul unor publicaţii ale unor trusturi media de succes din România – Hiparion, Burda, Ringier şi Adevărul.
Editura Meteor Press împreună cu revista Psychologies vă aşteaptă la Gio Cafe din Bd. Burebista nr. 2, zona Piaţa Alba Iulia, să sărbătorim feminitatea!
[…] Fetele ascunse din Kabul. O apărare secretă împotriva discriminării femeilor în Afganistan, de…, publicata la Editura Meteor Press […]