“Fii demn”, carte a cunoscutului Dan Puric, este cea mai personala lucrare a acestuia, una in care incearca sa isi deschida sufletul in fata cititorului.
Momente din copilaria acestuia, reflectii despre viata, fericire si prietenie se imbina in acelasi stil inconfundabil, pur, purist si, pe alocuri, mistic cu care ne-a obisnuit autorul.
Temele sunt, in mare, aceleasi din toate cartile lui Dan Puric, dar puse intr-o noua lumina – credinta in Dumnezeu (autorul fiind extrem de credincios), bine si raul, prietenia, inocenta si degradarea morala, Romania si romanii.
Ca structura, aceasta creatie e impartita in doua parti – prima cu “dezvaluiri” ale autorului, in care vorbeste despre copilaria sa si despre familii in general, despre bunatate si mijloace de a ajunge la implinirea sufleteasca. E insa, la un nivel mai profund, vorba si de sensibilitate, una pe care Dan Puric nu se sfieste sa o recunoasca. Multi oameni se vor regasi in citatul de mai jos, unul dintre cele mai profunde ale cartii:
“Apoi, crescând mai mare, le-am dat lor, celor ce ma priveau de dupa gard, sufletul meu. Iar ei îl dadeau de-a dura prin colbul vietii si mi-l înapoiau strivit, lovit si fara de viata. Trist, îmi luam propriul suflet în brate si-l mângâiam. Apoi, când se refacea, ma parasea zâmbind si se arunca naiv în bratele pofticioase ale celor din jur. Si din nou, zdrobit de valurile vesele dar necunoscute ale vietii, se-ntindea obosit la picioarele mele, spunându-mi ca este pentru ultima oara. De atunci îmi îngrop si dezgrop propriul zbor sufletesc ca pe un blestem”.
In a doua parte Dan Puric se refera, prin povestioarele si anecdotele sale scrise cu mult umor, la ce se intampla azi in societatea romaneasca. Ironizeaza, ca de fiecare data, cu acelasi umor prostia, superficialitate sau nesimtirea. Unele din chestiunile pe care le povesteste se refera la politicieni sau alte persoane publice, toti prinsi in mormanul asta de ridicol si absurd pe care il vedem in Romania. Altele nu sunt atat de amuzante, ci se refera la suferintele unor oameni din perioada comunista sau de dupa si imensa lor capacitate de a ierta.
“Fii demn!” e mai curand un apel catre poporul roman – cel caruia Puric i se “inchina” ca si lui Dumnezeu – sa isi regaseasca valorile adevarate. El nu crede ca au fost pierdute cu totul, doar au fost acoperite de alte lucruri.
Cartea e usor de citit, “curge” foarte natural. Poate iti va placea mult, poate nu iti va placea deloc. Dar sigur vei gasi lucruri de luat in seama in interior.
Cartea a fost publicata in noiembrie 2011, la Compania Dan Puric. Poate fi achizitionata de AICI.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.