Fiica alchimistului – Katharine McMahon

Fiica alchimistului – Katharine McMahonPutine povesti ale descoperirii lumii si descoperirii de sine sunt atat de bine concepute precum este cea din “Fiica alchimistului”, de Katharine McMahon. E povestea unei femei care, desi devine un geniu al intelegerii fenomenelor chimiei, nu intelege aproape nimic din viata, cel putin la inceput.

fiica-alchimistului-Katharine-McMahonSituata in prima parte a secolului al XVIII-lea, actiunea cartii e plina de paradoxuri inca de la inceput. Eroina Emilie Selden e fiica unui alchimist de rang nobiliar, care o tine practic prizoniera in domeniul lor din Anglia rurala. In schimb, el o invata taine aflate la granita dintre magie, stiinta si sarlatanie. Printre ele, si alchimia, aceasta din urma fiind “stiinta” transformarii unor elemente in metale pretioase, mai ales aur.

Lumea ei mica si inchisa se schimba insa atunci cand un afacerist abil si manipulator pe nume Aislabie o cucereste, cu scopul de a pune mana pe averea sa pentru a si-o spori pe a lui. Ea, un suflet de copil, ajunge sa-l iubeasca si chiar sa-l ia de barbat, in ciuda faptului ca acesta abuzeaza de ea, chiar si fizic. E oarecum fascinant – spre revoltator – portetul fiicei alchimistului care accepta fara multa revolta tot ceea ce ii ofera acesta, chiar si momentele cand isi bate joc de ea.

Ajunsa in Londra, dar in dizgratia tatalui sau, tanara Emilie e de-a dreptul socata de ceea ce intalneste.

Practic, asistam la o calatorie a cunoasterii adevarate pentru ea, in care adevarurile despre firea umana i se arata pe rand si nu doar ca o dezamagesc, dar de cele mai multe ori o “lovesc” crancen.

Ce iti va placea la aceasta calatorie e realismul sau, descrierile care te fac practic sa crezi ca esti chiar acolo, in mijlocul actiunii, in acele momente in care descoperirile oamenilor de stiinta englezi schimbau viitorul lumii. In plus, unii oameni se vor identifica puternic cu Emilie, cu suferintele ei, cu naivitatea ei dezarmanta. Ea nu e o luptatoare in adevaratul sens al cuvantului, e mai mult undeva la granita dintre victima si fiinta prea inocenta pentru a fi victima, intrucat nu stie exact ceea ce i se intampla.

Descoperirea moravurilor din capitala engleza, a oribilei dar extrem de profitabilei afaceri care este comertul cu sclavi ii zguduie in cele din urma aceasta inocenta. Unii dintre cititori vor suferi odata cu ea.

Pe scurt, aceasta carte e una frumos scrisa, pe un subiect care te pune pe ganduri, de catre un autor despre care s-a auzit mult mai putin decat ar fi meritat.

Recomandarea e sa o citesti, pentru una din cele mai neobisnuite calatorii ale cunoasterii pe care le veti citi. Cu siguranta o vei termina mai “imbogatit” decat ai inceput-o.

One Comment

  1. healthr says:

    Foarte bine ai scris, sper sa fie mai multe subiecte abordate.

Leave a Reply