Daca ai vazut filmele din serie “Stapanul inelelor”, ai putea crede ca nu mai are niciun rost sa citesti si cartile. Te-ai insela. Sunt foarte bune si destul de diferite de realizarile cinematografice. “Fratia inelului”, prima carte din aceasta serie a marelui J.R.R Tolkien, te va fascina de la inceput, mai ales stiind ca e continuarea unei alte opere “tolkieniene” de exceptie, “Hobbitul”.
Scriitorul britanic reuseste sa construiasca o lume, pur si simplu. O lume spectaculoasa, fermecatoare, cu adevarat de basm. O lume amenintata de maleficul, atotputernicul Sauron si creaturile lui criminale. O lume in care hobbitii, oamenii, piticii, elfii si multi altii sunt gata sa treaca peste razboaiele si certurile dintre ei pentru a se salva de la distrugere.
Povestea “Fratiei inelului”, o alianta a acestora, e una deopotriva aventuroasa si plina de emotie. Ei sunt Gandalf, vrajitorul, hobbitii Frodo, Sam, Merry si Pippin, piticul barbos Gimli, elful Legolas, omul Boromir, fiu al regentului din regatul Gondor si Aragorn, de asemenea om si cel care era mostenitorul de drept din Gondor.
Desi liderul grupului e vrajitorul Gandalf, personajul central e “jumatatea de om”, Frodo, un hobbit insarcinat sa poarte o “incarcatura” care poate decide soarta tuturor fiintelor – un inel cu puteri magice, uriase, dar un inel al raului, a carui putere corupe si distruge sufletele. Un inel care trebuie el insusi distrus, in chiar cel mai periculos loc din aceasta lume – lava din castelul lui Sauron, in “taramul mortii”, Mordor.
Legaturile care se stabilesc intre membrii fratiei, porniti in cea mai periculoasa calatorie, ar putea sa faca la fel de bine subiectul unui roman psihologic. Avem loialitate, avem tradari neasteptate, avem sacrificii emotionante si avem povestea lui Frodo, cel care se transforma in rau din cauza inelului si care, la un moment dat, lupta cu el insusi pentru a nu cadea in plasa a ceea ce pornise sa distruga. Extraordinar integrat in povestire e Gollum/Smeagol, fiinta careia inelul i-a luat mintile
Membrii “Fratiei” se lupta cu monstri, cu vrajitori si cu tot felul de fiinte a caror descriere iti va aprinde imaginatia cum nicio carte de felul asta nu poate sa o faca.
Vei constata, cu surprindere, ca exista diferente semnificative intre carti si filmele facute pe baza lor. Ceea ce in film e doar o chestiune de o ora in carte se desfasoara pe durata a multi-multi ani, timp in care vei “savura” mult mai multe aventuri si trairi.
O lectura care iti va ocupa mult timp – e foarte voluminoasa – dar care va face sa merite din plin orele pierdute. E o carte pe care am indrazni sa spunem ca e nepretuita si ca nu s-a scris vreodata ceva asemanator ei. Nici macar pe departe asemanator.
Primul si singurul lucru la care te gandesti la sfarsitul primului volum din “Stapanul inelelor” este “oare ce se intampla in al doilea volum?” Cred ca asta spune totul despre valoarea operei.
Intreaga trilogie poate fi gasita AICI.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.