Imparatul mustelor – William GoldingO carte tulburatoare, dar excelenta! Una din cele mai bune opere ale secolului XX, lucru recunoscut si de cititori, si de specialisti. “Imparatul mustelor” de la William Golding nu e o lucrare obisnuita in care aventura se imbina cu drama, e si o lucrare despre filosofia transformarii brutale a copilariei, despre ce devine omul atunci cand regulile societatii nu mai exista.

Despre ce e vorba, pe scurt: un grup de copii se prabuseste cu avionul pe o insula pustie. Lumea din care au venit pur si simplu nu mai exista, a fost distrusa de un razboi nuclear, ceea ce inseamna ca toti ai lor au murit. Sunt singuri.

imparatul-mustelor-William-GoldingCe se intampla cu acesti copii inocenti? Se transforma, cu timpul. Salbaticia in care traiesc ii face si pe ei salbatici. Mai mult de atat, ii face cruzi. Socant de cruzi, daca ne gandim la tineretea lor. Copii-adulti capabili sa faca orice pentru interesele lor, chiar si sa-i omoare pe ceilalti.

Toti acestia devin prototipurile transformarii omului in fiara, ei arata practic ceea ce am putea deveni (sau suntem) cu totii in lipsa normelor sociale. Fiecare dintre ei e reprezentativ pentru o categorie de oameni, de la pustiul obraznic si indraznet la cel grasut, bolnav de astm si blegut, parca menit sa fie neajutorat si asuprit, dar totodata suficient de naiv sa vada mult bine la ceilalti.

Incercarea lor de a se administra ca o adevarata societate de adulti esueaza, ceea ce cu sigur te va pune pe ganduri si te va lasa intrebandu-te ce anume face omul sa fie ceea ce este.

E o carte care iti poate crea teama de ascunzisurile sufletului uman, de ceea ce poate iesi de acolo.

N-are cum sa nu-ti placa modul in care evolueaza actiunea in interiorul ei – curge atat de viu si usor incat ai mai degraba impresia ca urmaresti un film in sala unui cinematograf decat ca ai citi o carte scrisa acum foarte multe decenii. Totul e natural aici si, chiar daca e o distopie, ti se va parea teribil de realist.

Cum a ajuns una din cartile “mari”

“Imparatul mustelor” e una din acele carti deosebite, care pareau sa fie totale esecuri, cu vanzari extrem de slabe la inceput (chiar a fost scoasa de la vanzare o vreme), dar care a “explodat” dupa mai multi ani. Din punctul asta de vedere, ea poate fi comparata cu “Marele Gatsby”, alta capodopera cu soarta asemanatoare. Ca si aceea, “Imparatul mustelor” e acum considerata una din cele mai bune carti din toate timpurile.

De la cele doar 3.000 de exemplare vandute in primul an s-a ajuns la zeci de milioane in deceniile urmatoare. Golding a primit si premiul Nobel pentru literatura (se crede ca cea mai mare contributie la asta a avut-o chiar aceasta lucrare) si a devenit un mare nume al scrisului.

S-au facut si doua filme, precum si multe piese de teatru, dupa aceasta carte si probabil ca se vor mai face in viitor.

N-ar trebui sa surprinda pe nimeni – e o carte de-a dreptul excelenta.

Vezi detalii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*