Un lucru iti pot spune sigur fanii lui Dan Brown – de cartile lui nu te poti satura, plictisi vreodata. Mereu ai parte de aventura, de intrigi inteligent construite, de suspansa, de mistere, de simboluri vechi si conspiratii ale unor organizatii oculte si periculoase. “Ingeri si demoni” nu face exceptie nici ea, fiind inca o lucrare de mare succes – a cata oare?- a acestui autor prolific. Un lucru foarte interesant, ea este prima carte din seria care il are ca erou pe profesorul de simbolistica de la Harvard, Robert Langdon, aparand in anul 2000, cu 3 ani inainte de celebra “Codul lui Da Vinci”, care i-a adus o faima mondiala lui Brown.
Chiar daca “Ingeri si demoni” nu a jucat acest rol (fiind totusi un bestseller de exceptie), nu e cu nimic mai prejos decat cea mentionata mai sus. Faptul ca a fost adaptata de Hollywood intr-un film aparut in 2009 spune multe despre puterea sa de atractie, in care rolul principal a fost jucat de Tom Hanks, celebrul actor castigator al Premiului Oscar. De remarcat insa, in timp ce actiunea din carte se desfasoara inainte de cea din “Cod”, in film ea ii urmeaza, lucru care insa nu schimba cu mult datele problemei.
Succesul sau nu e suprinzatoare defel, dat fiind subiectul. Astfel, Langdon e chemat sa ajute la elucidarea unei crime – victima fiind un cercetator de la CERN, celebrul laborator (real, apropo) care conduce mega-aparatul cunoscut sub numele de “acceleratorul de particule”.
Acolo, Langdon descopera un complot pus la cale de o straveche organizatie ultra-secreta, menita sa ditruga Biserica Catolica si sediul sau, statul Vatican din interiorul Romei.
In incercarea sa de a impiedica acest complot, Langdon trebuie sa se afunde in catacombele de sub oras, sa gaseasca rute de sute de ani vechime si sa infrunte pericole care mai de care mai neasteptate, unele care ii pun viata in pericol. Profesorul nu trebuie doar sa rezolve misterul si sa previna o tragedie de proportii, ci trebuie si sa ii gaseasca pe cei cativa cardinali din randul carora trebuia sa fie ales noul Papa si care au disparut fara urma.
Ceea ce sporeste dramatismul si suspansul acestor aventuri e si faptul ca ele se desfasoara contracronometru. Nu mai trebuie sa o spunem, vei sta “lipit”, fascinat de aceasta carte, devorand paginile pentru a vedea ce se intampla mai departe. Este “efectul Dan Brown” in cea mai pura forma a sa. Ceea ce te va nauci, cu siguranta, este rasturnarea de situatie de la sfarsit, care te va face sa te gandesti de doua ori la ceea ce ai citit si luasei de bun in primele parti ale cartii. Din punctul asta de vedere, cartea se aseamana intrucatva cu o alta lucrare a lui Dan Brown, aparuta in 2009, “Simbolul pierdut”.
Ca si aceasta – si celelalte carti ale lui Dan Brown, de altfel – “Ingeri si demoni” merita citita daca esti un fan al thrillerurilor de genul acesta. N-o sa regreti.
Bookish says
Am citit “Codul lui Da Vinci” cu sufletul la gură, este o carte care m-a ţinut în priză. Dacă şi celelalte romane ale sale sunt scrise la fel de bine, atunci cu siguranţă voi mai citi şi altele. Genul acesta de cărţi merg foarte bine pe tren sau avion.