Aceasta este una dintre cartile “clasice” ale literaturii universal, una pe care niciun top serios al celor mai bune lucrari ale secolului XX nu o poate exclude. “Insuportabila usuratate a fiintei”, scrisa de autorul ceh naturalizat francez Milan Kundera, este poate cea mai complexa poveste despre dragoste, libertinaj si sensul omului in vremuri de restriste.
O parte din succesul cartii, dincolo de faptul ca subiectul sau e admirabil construit, se datoreaza faptului ca cea mai mare parte a actiunii se desfasoara in timpul celebrei “Primaveri de la Praga”, atunci cand cehii au incercat sa construiasca “socialismul cu fata umana”, in fapt o revolta fata de comunismul dictatorial impus si sustinut de tancurile URSS, care de fapt a si fost inabusita de tancurile URSS plus ale celorlalte tari comuniste din Pactul de la Varsovia, singura exceptie constituind-o Romania.
Povestea de dragoste in jurul careia se construieste cartea nu este una obisnuita, dar este mult mai “umana”, mai “reala” decat cele mai multe astfel de povesti pe care le vei gasi in carti cu acest subiect.
Tomas o iubeste pe sotia sa Tereza, dar nu ii este fidel deloc. Desi are multe amante, cea care conteaza cel mai mult este Sabina, care ii este si prietena foarte buna si care la randul sau are si ea o relatie in afara celei cu aceasta, fiind o libertine absoluta. O situatie ale carei ite complicate si probleme morale si sentimentale mai rar intalnite te vor face sa vrei sa afli mai multe, dar si sa-ti pui o sumedenie de intrebari.
Intrebarea esentiala a cartii este asta: e mai bine sa fii liber, usor, sa poti face ceea ce iti doresti, sa nu depinzi de nimeni, mai ales sa nu depinzi de o jumatate sentimentala? La prima vedere, da. Insa aceasta usuratate se poate dovedi extrem de grea, in cele din urma.
Este, desigur, o problema pe care multi oameni si-au pus-o, mai ales cei aflati in relatii de lunga durata in care, desi o iubesc pe cealalta persoana, tanjesc dupa lucrurile pe care ti le ofera libertatea. De fapt, ar fi mai bine spus ca cei mai multi oameni macar au pus in balanta aceste lucruri.
Tocmai asta face cartea deosebita, frumoasa, remarcabila. Una din cele mai bune carti pe care le vei citi.
Cine este Milan Kundera
Scriitorul Milan Kundera a fost unul din intelectualii, din vocile, unui eveniment istoric exceptional – “Primavara de la Praga” din 1968, o remarcabila izbucnire anti-totalitarista care a fost in cele din urma zdrobita, dar ai carei “muguri” in domeniul gandirii au ramas si s-au dezvoltat mai tarziu.
Si ulterior Kundera a ramas dedicat scopului reformarii comunismului din Cehia, dar in cele din urma a fost dat afara din partid si a plecat in cele din urma in Franta, acolo unde a si scris “Insuportabila usurate a fiintei”.
Ca persoana, ramane unul din cei mai enigmatici autori din lume – foarte retras, traind si calatorind mai mult incognito, refuzand aparitiile in presa si evitand sa fie vazut in public. Dar e un om care a creat ceva ce va ramane in istoria literara a lumii. Aceasta carte.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.