Intre acte – Radu BeliganOare cine nu a auzit de marele Radu Beligan, maestrul Radu Beligan, “mesterul”, cum i se mai spune? Cel mai longeviv actor din toate timpurile, intrat in Cartea Recordurilor dupa mai bine de 75 de ani petrecuti pe scena este o legenda in viata, o marturie a altor timpuri, al unei alte Romanii. Si cartea sa, “Intre acte” e o carte-marturie, la randul sau, o adevarata istorie a teatrului si societatii romanesti ce prezinta insemnarile sale realizate de-a lungul mai multor decenii, dar si reflectiile sale pe diferite teme.
Foarte interesant, toata aceasta carte a fost scrisa de mana, mai inainte, pe un bloc notes pe care maestrul il tinea in permanenta cu el, ceea ce face aceasta opera si mai personala, si mai legata de el, si mai autentica. Este si o carte relativ noua, fiind lansata abia in vara anului 2013. Si bucurandu-se si de succes la public, am putea adauga, dat fiind ca e una din cartile bine vandute de atunci incoace.
intre-acte-radu-beliganProbabil nu exista vreo carte care sa ne spuna mai mult despre “marea aventura” in teatru a titanului, Radu Beligan, dar si lucruri nestiute despre alti mari titani ai culturii universale. El vorbeste chiar si despre intalnirea sa cu Salvador Dali sau despre cel care a fost mentorul sau, marele Eugen Ionesco. Ceea ce da si mai multa savoare si valoare cartii e ca ea e scrisa de parca ar fi vorbita de Radu Beligan – cu acel farmec uitat care pare – si probabil este – venit chiar din Romania interbelica, dar si cu politetea acestui adevarat domn.
Unele dintre intamplari au umor, altele te pun serios pe ganduri si te fac sa te gandesti la intelesurile vietii, la cum se schimba aceasta pe masura ce trec anii. Beligan marturiseste ca la el luciditatea a aparut pe masura ce inainta in varsta, el vazand lucrurile foarte clar abia la maturitate.
Tot referitor la longevitate, el face o marturisire care pe unii ii va emotiona – marele actor o asociaza cu iubirea, considera ca acestui sentiment ii datoreaza el lunga sa viata.

“Teoria mea este că longevitatea se datorează actului iubirii. Suntem născuţi pe lume pentru a iubi. Orice. Nu-ţi impun să joci, să iubeşti ce iubesc eu, ci să iubeşti ce iubeşti dumneata, dar să iubeşti cu adevărat. Cred că ăsta e marele mister: iubirea. Dacă oamenii ar putea să-şi însuşească asta, lumea ar fi o bucurie”, spunea marele actor.
Nu doar puterea sentimentelor sale te va impresiona, ci si modestia, retinerea pe care Beligan reuseste impresionant de usor sa o transmita.
De asta si din multe alte motive, cumpara “Intre acte” pentru a afla mai multe despre teatru si despre una din marile sale glorii.

Cine este Radu Beligan

“M-am nascut odata cu Romania Mare”, spunea maestrul Radu Beligan. Si a vazut intr-adevar totul, in teatru si in viata. A inceput sa joace in interbelic, cu doar cativa ani inainte de Al Doilea Razboi Mondial si nu s-a mai oprit niciodata de atunci. A jucat sute de roluri memorabile, a facut istorie si a devenit probabil cel mai cunoscut actor de teatru roman. Si nu pare sa aiba de gand sa se opreasca.

 

Vezi detalii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*