De vreo 200 de ani, aspiram spre Occident. Ne imbracam precum occidentalii, ne organizam ca ei, ba chiar incepem sa vorbim ca ei. Insa de vreo 1.000 si ceva ne comportam mai mult ca Orientul. Pe vremea cand in tari nu prea indepartate de noi, din Europa Centrala (incluzand Transilvania majoritar romaneasca), deja oamenii erau “occidentalizati”, in Moldova si Tara Romaneasca, aflate inca in perioada fanariota (si chiar putin dupa) elitele noastre se imbracau mai degraba precum turcii si arabii.
“Intre Orient si Occident” a lui Neagu Djuvara este o fascinanta marturie a acestei perioade si a trecerii romanilor la obiceiurile, portul, gandirea Vestului. Daca vrem sa stim cu adevarat lucruri despre stramosii nostri, despre inceputurile transformarii, trebuie sa citim aceasta carte. “Arma ei secreta”? Imaginile. Aceasta editie ilustrata nu doar iti spune cum se imbracau oamenii acum 200 de ani, iti si arata, ceea ce e cu totul altceva, te ajuta sa iti faci o idee extrem de clara despre acele vremuri, moda si mentalitate.
Totodata, dincolo de comentariile autorului mai avem si marturiile calatorilor straini care au vizitat tarile romane. Privind aceste imagini si citind textele, poate ca nu iti va veni sa crezi cum arata societatea din tarile romane, cum aratau oamenii acelor vremuri, dar, in acelasi timp, te-ai putea simti mai apropiat de poporul tau, il vei intelege mai bine si, stiind ca procesul de “fuga” de Orient inca nu s-a terminat de tot, poate te vei intelege mai bine si pe tine.
Cu greu vei gasi o carte fara actiune mai interesanta decat aceasta lucrare documentara. Vei afla ce e giugumanul sau feregeaua, dar si ciubucul. Vei vedea cum, dintr-o data, societatea romaneasca a trecut la o modernizare accelerata, in mai putin de o generatie si cum, pentru o vreme, moda si obiceiurile turcesti-orientale au coexistat cu cele occidentale pentru ca, intr-un final si destul de rapid, sa piarda lupta, fara a fi disparut insa cu adevarat vreodata din Romania.
Ce este poate si mai interesant e sa vedem ca aceasta modernizare in privinta modei a fost condusa de femeile din tarile romane, evident cele provenite in primul rand din marile familii boieresti, lucru oarecum surprinzator pentru o societate patriarhala precum a noastra. Ele au fost cele care, sub influenta modei frantuzesti care domina in acel moment lumea occidentala, au adoptat portul Vestului. Barbatii, mai ales copiii boierilor trimisi la studii in Occident, au urmat rapid.
Astfel, daca in vremea revolutiei lui Tudor Vladimirescu, in 1821, aveam o societate dominata de oameni imbracati in caftane, aproape turcizati in moravuri si haine, in 1848, cu ocazia altui “rand” de revolutii, avem conducatori –fiii sau nepotii celor de atunci – imbracati in fracuri si alte tipuri de costume croite dupa moda denumita pe atunci “nemteasca”.
Cu greu poti gasi o carte care sa te duca intr-o incursiune in acele vremuri mai mult decat o face “Intre Orient si Occident”. O incursiune realista si fermecatoare in acelasi timp, de la un batran “senior” provenit si el dintr-o veche familie boiereasca.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.