Lucrarea Istoria frumusetii, scrisa de celebrul Umberto Eco, are ca tema perceptia asupra frumosului in arta, de-a lungul vremurilor, incepand din antichitate si terminand in timpurile moderne. Este o carte plina de reflectii asupra notiunii de “frumos”, exemplificata prin numeroase imagini si texte citate din opere celebre.
In mod evident, cartea nu se vrea o lucrare despre istoria artei, ci mai degraba o lucrare care incearca sa descopere mecanismele care definesc frumosul in mintea umana (spre exemplu legatura dintre frumos si bine). Parcurgand filele cartii, pline de planse cu picturi si sculpturi renumite, precum si lucrari literare mai mult sau mai putin cunoscute cititorului, nu putem sa nu ramanem uimiti de schimbarile pe care perceptia oamenilor despre frumusete le-a inregistrat de-a lungul secolelor.
Aceasta carte purcede de la principiul ca Frumusetea nu a fost niciodata absoluta si imuabila, dar a luat diferite aspecte depinzand de perioada istorica si de tara: iar aceasta este valabil nu doar pentru Frumusetea fizica (a barbatilor, a femeilor, a peisajului), dar de asemenea pentru Frumusetea lui Dumnezeu, a sfintilor, a ideilor .
Foarte interesanta este observatia (sustinuta de exemplificari vizuale) prin care ni se atrage atentia asupra unor neconcordante intre etaloanele de frumusete din aceeasi perioada istorica, diferente frapante intre tipologii de frumos promovate in literatura versus arte vizuale (pictura, sculptura).
Volumul Istoria frumusetii – Uberto Eco a aparut in anul 2005, la Editura Rao, in traducerea Oanei Salisteanu, are 440 de pagini in coperta brosata si poate fi gasit aici, pentru comenzi online.
[…] uratului”, complementara cartii “Istoria Frumusetii“, poate fi cumparata astazi cu 58% reducere, de […]