Romanul de debut al scriitorului englez W. Somerset Maugham, Liza din Mahalaua Lambeth este o descriere a cartierului sarac londonez, locuit de oameni brutal de simpli, caracterizat de mizerie si violenta.
Dupa declaratia autorului din prefata publicata in 1934, in primul volum din Opere Alese, cartea este o relatare a unei istorii reale, culeasa din mahalaua din sudul Londrei, in vremea in care facea practica de obstetrica, student fiind la medicina.
Am asternut pe hartie, cat mai simplu cu putinta, ceea ce vazusem si auzisem. Lucrurile pareau prea nude si mi-ar fi placut sa-mi fac povestea mai palpitanta si mai pitoreasca, exersandu-mi inchipuirea, dar nu stiam cum s-o fac. Saracia cumplita a imaginatiei mele m-a silit sa ma tin strans legat de faptele reale.
Contrar afirmatiilor de mai sus, Maugham cosmetizeaza putin si romanteaza, intr-o oarecare masura, multe dintre intamplari.
Lucrul acesta se intampla natural, un om nascut in ambasada Angliei la Paris neavand cum sa inteleaga cu adevarat natura trairilor celor pentru care un spectacol de teatru ambulant insemna evenimentul vietii.
In pofida acestei bariere inerente, scrierea ne da sentimentul ca simtim cumva lumea respectiva, Maugham dovedindu-se un translator exceptional, reusind sa imprime scrierii o nota de realism si autenticitate.
Povestea cartii este cea a unui adulter in clasa de jos a societatii, a unei tinere fete care se indragosteste de un barbat care-i inspira putere si hotarare, singurul lui cusur fiind acela ca e insurat si are cativa copii. Scenele flirtului simplu si pe alocuri grotesc in urma caruia Jim reuseste sa o cucereasca pe Liza sunt relatate cu moderatie de scriitor, el insusi declarand ca:
E imposibil pentru un autor sa redea intotdeauna, fara o usoara cenzura, cuvintele folosite de Liza si de alte personaje din acest roman.
Cititorului zilelor noastre, caruia i se pare exagerata pudibonderia aceasta, ii atragem atentia ca Liza din Mahalaua Lambeth – W. Somerset Maugham a fost publicata in 1897, in perioada de apus a erei victoriene.
Revenind la subiectul cartii, drama care se desfasoara in mahalaua Lambeth culmineaza cu o bataie de strada la fel de grotesca, intre nevasta lui Jim si Liza. Liza moare cateva zile mai tarziu, in urma unui avort spontan datorat loviturilor primite.
La capataiul fetei care-si da ultima suflare, mama ei discuta cu moasa chestiuni legate de asigurare si inmormantare, cu un paharel de rachiu in fata. Acceptarea intr-un mod atat de natural a mortii este, fara indoiala, socanta. Din frumoasa si simpla Liza nu va ramane decat o barfa de mahala.
Cartea poate fi gasita aici; este o lectura care, cu siguranta, ne va face sa privim viata cu alti ochi.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.