LOUIS ZAMPERINI
cu DAVID RENSIN
NEÎNVINS DE VIAŢĂ
Povestea uimitoare a supravieţuirii unui sportiv olimpic ca prizonier de război în Japonia în al Doilea Război Mondial
„Folosim adesea expresii ca «pe viață și pe moarte» pentru a descrie evenimente sportive, folosim, cu prea multă uşurinţă, cuvântul «erou» vorbind despre sportivi. Iar după aceea apare cineva ca Louis Zamperini… pentru care cuvintele nu sunt îndeajuns.”
– New York Post
Adolescent zurbagiu, semifondist de clasă mondială, participant la Jocurile Olimpice din 1936, bombardier în al Doilea Război Mondial: Louis Zamperini a avut o viață mai plină decât majoritatea oamenilor. Dar pe 27 mai 1943, totul s-a schimbat într-o clipă, când avionul său B-24 s-a prăbușit în Oceanul Pacific, lăsându-l pe Louis, alături de alți doi supravieţuitori, să plutească în derivă timp de 47 de zile și cale de 3.000 de kilometri, așteptând zadarnic să fie salvați. Iar perioada cea mai grea abia avea să înceapă, deoarece, după ce au ajuns în cele din urmă pe uscat, au fost capturați de japonezi. Louis a petrecut următorii doi ani ca prizonier de război – torturat și umilit, bătut cu regularitate, supus la experimente medicale, înfometat și pus la muncă silnică – , în timp Army Air Corps l-au declarat mort și au trimis condoleanțe oficiale familiei.
Cartea Neînvins de viaţă cuprinde impresionantele memorii ale unuia dintre cei mai remarcabili exponenți ai „Generației Mărețe”, povestea adevărată a izbânzilor sale, a gloriei, dezastrului, supravieţuirii și adevăratului eroism. Este un document plin de viață despre brutalitatea războiului, tenacitatea spiritului omenesc și puterea iertării.
„O odisee devastatoare a supravieţuirii… Un tribut adus spiritului uman.” – Associated Press
NEÎNVINS DE VIAŢĂ
autor: Louis Zamperini, cu David Rensin
traducere: Mihai-Dan Pavelescu
“Viaţa lui Louis Zamperini este o poveste care se potriveşte cu măreţia ţării pe care a slujit-o: este povestea unui bărbat cu defecte obişnuite, dar neobişnuit de talentat, care a fost mântuit prin slujirea unei cauze mai măreţe decât el însuşi şi a fost împins de credinţa în ceva superior să privească dincolo de orizontul mărginit al cotidianului. Descoperirea lui, dincolo de ororile lagărelor de detenţie şi ale spectrelor ce l-au însoţit acasă, este inspiratoare.
Povestea remarcabilă a vieţii lui Louie Norocosul l-a purtat de pe pista de atletism de la Jocurile Olimpice din Berlin, în 1936, când l-a întâlnit pe Hitler, într-o barcă în Pacific, unde a scăpat de rechinii ucigaşi şi mitraliorii japonezi, până în lagărele pentru prizonieri de război, unde bunătatea rară coexista cu răul absolut, iar apoi la întoarcerea ca erou în America, unde avea să se afunde mai întâi în prăpăstiile disperării şi autodistrugerii, pentru ca după aceea să se înalţe pe culmi pe care nu le-ar fi putut prevedea sau imagina.
Cartea aceasta conţine înţelepciunea unei vieţi bine trăite, de către un bărbat care şi-a sacrificat mai multe decât ar cuteza destui să-şi imagineze. Este brutal de sinceră şi mişcător de umană, confortabil de prozaică şi în acelaşi timp înălţătoare în spirit. Ar trebui să invoce mândrie patriotică cititorilor, care se vor minuna de sacrificiile făcute de Louis şi camarazii săi prizonieri de război pentru America şi de toate pe care le-am câştigat noi prin aceste sacrificii. Pentru noi toţi, cei care trăim în confort şi plenitudine într-o epocă de relativă pace, cartea aceasta conţine lecţii despre ţelurile existenţei noastre.” (Neînvins de viaţă, Cuvânt-înainte de senatorul John McCain)
barboi mircea says
1936