Cine a citit ceva scris de Henry Miller stie cat este acesta de vulgar, dar, in acelasi timp, extrem de interesant prin stilul sau extraordinar de a scrie, prin sentimentul de eliberare pe care il transmite acesta. In acest context, “Lumea sexului” e o carte definitorie pentru cel considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX.
In ea, Miller incearca sa-i lamureasca pe cei socati de alte carti anterioare ale sale, precum scandaloasa dar atat de influenta “Tropicul Cancerului”, cum vede el rolul sexului – acela de a apropia oamenii, a-i face sa imbine latura lor civilizata, educata, cu ea primitiva, instinctiva, ghidata de dorinte si de satisfactii carnale.
Scurt roman de povestiri erotice? Scriere filosofica? Autobiografie? Altceva? Cui ii pasa? “Lumea sexului” e grozav de interesanta. In ea, scriitorul american nu face altceva decat sa-si povesteasca o multime de experiente sexuale din perioada tineretii. Printre altele este extrem de savuroasa experienta dintr-un salon de masaj erotic, povestita cu lux de amanunte pornografice, care ar putea face sa roseasca orice gospodina decenta. Detaliile sexuale sunt extrem de picante, maseuzele din respectivul stabiliment fiind analizate din toate punctele de vedere, fizic si psihologic. Una peste alta, o experienta foarte placuta a tanarului Miller, care ne arata de ce nu trebuie sa ne mire popularitatea acestor saloane de masaj erotic in Bucuresti, mai numeroase decat cele traditionale.
Pe marginea acestor experiente, el incearca sa traga o serie de concluzii despre viata in general, despre confruntarea omului cu el insusi, dar si despre dragostea carnala.
Poate ca partea in care vorbeste despre dragoste e cea mai interesanta dintre toate. Pentru el, sexul si dragostea se pot fie completa, dar el crede ca sexul in societatea de astazi nu mai are acelasi rol puternic, extrem de divers, nu doar cu functie trupeasca, pe care il avea in societatile de dinainte de crestinism. “Lumea sexului” este si, precum toate cartile sale, un strigat impotriva societatii moralizatoare care te face sa-ti reprimi o serie de porniri senzuale. Stilul sau pe care oricine il va gasi brutal de direct deja nu te va mai surprinde daca ai citit alte carti de-ale sale inainte.
Partea “picanta” a acestei scrieri tine de povestirea – foarte detaliata uneori, a aventurilor sexuale ale tanarului Miller. Multi dintre noi ne vom regasi in ele, cu impulsurile puternice si stangaciile de la inceput.
Ce rezuma cel mai bine toata cartea? Urmatorul citat:
“Barbatul american…e nestiutor in privinta a ceea ce o femeie are de oferit in afara trupului ei. El va trata o femeie exceptionala ca pe o curva si se va indragosti nebuneste de o natanga. Ceea ce il sperie e sa se daruiasca trup si suflet. Femeia americana e, in consecinta, o creatura infometata de dragoste (…) Daca o eliberezi, va deveni cu adevarat insatiabila”.
”Lumea sexului” in viata lui Miller
Aceasta carte a aparut cand Henry Miller avea 50 de ani intr-o prima editie si cand avea 70 de ani, intr-a doua, revizuita, deci este o opera de maturitate a sa, in care isi incorporeaza experientele dar si, partial si atat cat putem vorbi daca e vorba de el, frustrarile.
Prin aceasta carte el nu a socat la fel de mult ca in precedentele, dar a dat noi intelesuri scrierilor si vietii sai in ochii celor interesati de asa ceva.
Pe scurt, “Lumea sexului” este o noua experienta “marca Henry Miller”. Te va soca, te poate speria, dar cu siguranta va fi interesanta si, odata ce ai inceput-o, vei vrea sa o termini de indata. Savurand-o.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.