Maigret inchiriaza o camera – Georges Simenon

Maigret inchiriaza o camera – Georges SimenonUn roman politist placut si asezat, in care actiunea se impleteste armonios cu primavara pariziana, un roman politist in care nu are loc nicio crima (doar un atentat la viata lui Janvier, unul dintre favoritii lui Maigret), un roman in care personajul principal descopera, rezolvand cazul, fructele amare ale unei povesti amoroase vechi de peste douazeci de ani.

Nu aprinsese imediat lumina. Dupa ce isi scosese cravata si isi descheiase gulerul, se indrepta spre fereastra si se sprijini cu coatele de pervaz, asa cum faceau probabil mii de parizieni in seara aceea.

Aerul era ca o catifea, aproape palpabil. Nicio miscare, niciun zgomot nu tulbura linistea strazii Lhomond, care cobora in panta lina spre luminile strazii Mouffetard.

maigret-inchiriaza-o-camera-georges-simenonIn roman exista doua planuri: primul cel in care tanarul si nesabuitul Paulus isi distruge viata participand la un “hold-up” prostesc, ajutandu-se de un pistol de jucarie, intr-un bistro pe care obisnuia sa-l frecventeze. Filajul organizat de oamenii lui Maigret, in zona casei in care locuia tanarul, este intrerupt brutal de ranirea grava, prin impuscare in plina strada, a politistului Janvier.

Descoperind ca tanarul Paulus nu are nicio legatura cu atentatul, Maigret este nevoit sa intre in atmosfera locului, pentru a putea deduce, in primul rand, motivatia impuscaturii. Inchiriaza o camera in casa patronata de domnisoara Clement, un personaj bonom, grasut, savuros si inocent, care da o nota de culoare extraordinara romanului.

In viziunea ei, domnisoara Blanche era fata buna, domnul Valentin era fermecator si sotii Lotard erau si ei, probabil, oameni perfecti. Domnisoara Clement suradea vietii, barbatilor, femeilor, lui Maigret.
– Beti un paharel de lichior? Intreba ea.
In pahare era chartreuse si femeia gusta dintr-al ei cu o expresie pofticioasa.

Mai tarziu avea sa fie una dintre anchetele pe care Lucas le povestea cu cea mai mare placere, astfel incat, la Politia Judiciara, unele dintre frazele lui au ajuns sa fie cunoscute pe de rost.

Maigret inchiriaza o camera – Georges Simenon a fost scris in anul 1951, in Lakeville (Connecticut), in perioada in care Georges Simenon a locuit in SUA. In limba romana, cartea a aparut in 2012 la Editura Polirom in traducerea lui Nicolae Constantinescu si poate fi gasita aici.

Leave a Reply