Manuscrisul gasit la Accra – Paulo Coelho

Manuscrisul gasit la Accra – Paulo CoelhoCea mai recenta carte a scriitorului brazilian Paulo Coelho, “Manuscrisul gasit la Accra”, lansata in 2012, te va fascina inca de la inceput, prin modul inteligent, frumos in care a “pus pe foaie” aceasta poveste.

Astfel, toate reflectiile despre viata, despre existenta care se gasesc in ea au fost transmise prin intermediul vorbelor unui intelept caruia i se spunea “Coptul” si care le vorbea celor din Ierusalim – crestini, evrei sau musulmani, pe 14 iulie 1099, tocmai cand armata cruciatilor se
pregatea sa invadeze orasul – si sa aduca ce aduce o astfel de cucerire, adica moarte si distrugere.

manuscrisul-gasit-la-accra-paulo-coelhoIn asteptarea acestor nenorociri, “Coptul” cere sa se noteze tot ceea ce se vorbeste, iar ceea ce rezulta e manuscrisul, cartea lui Coelho. O inovatie pe care multi cititori o vor aprecia, fara indoiala.

Despre ce le vorbeste inteleptul? Nu despre dezastrul care ii pandeste, ci despre marile intrebari ale omului. Despre singuratate, dragoste, sex, intelepciune, implinire.

“Daca trecutul nu te multumeste, uita-l pe loc. Alcatuieste-ti o noua viata in care sa crezi. Concentreaza-te doar asupra momentelor in care ai obtinut ce-ti doreai si asta iti va da putere sa reusesti.” Acesta e doar unul dintre citatele care ii vor fi ajutat nu doar pe membrii multimii
imaginare care-l urmarea pe “Copt”, ci care ar putea ajuta multi oameni care incearca sa se regaseasca.

Este o carte despre adevarurile perene ale omenirii, valabile si in Evul Mediu, si in epoca in care traim, si intr-un viitor previzibil. O carte usor de citit, cum sunt toate cartile lui Coelho, dar o carte cu destula greutate cat sa iti “miste” sufletul.

Ca un bonus, “Manuscrisul gasit la Accra” e o noua calatorie culturala a lui Coelho, precum fiecare carte a sa. Ierusalimul nu e deloc intamplator ales pentru mesajul sau de pace, stiuta fiind istoria dura, plina de batalii si adversitati inca nestinse a acestei metropole orientale.

Manuscrisul gasit la Accra – O carte cu impact

Desi aparuta pe piata abia in anul 2012, cartea are deja un impact mare, fiind deja tradusa in 40 de limbi, de la araba la malaya, chineza, indoneziana pana la aproape toate limbile europene. Mai mult, conform unui studiu, cartea are un impact mare si in mediul virtual, fiind una cu cele mai multe citate pe retelele de socializare.

Asadar, tragand o linie, daca vrei o carte despre autodescoperire, despre mari intrebari ale vietii, o carte pe care sa o poti citi lejer, concentrandu-te doar asupra mesajului, atunci “Manuscrisul gasit la Accra” e, cu siguranta, ceea ce iti trebuie.

Cartea poate fi cumparata de AICI, aparuta fiind la editura Humanitas Fiction, in traducerea Micaelei Ghitescu.

 

Leave a Reply