Cea mai cunoscuta carte a pilotului si aristocratului Antoine de Saint-Exupery, “Micul print” este, totodata, si cea mai cunoscuta – dar si cea mai buna, conform unui sondaj, si bine vandura – carte scrisa in limba franceza, una prezenta constant in topurile literare din intreaga lumea.
Daca mai adaugam la asta si influenta asupra culturii contemporane, tradusa prin lucruri ce merg de la adaptari in piese de teatru a acestei capodore pana la numirea unor asteroizi in onoarea lui Saint-Exupery, putem spune ca ai in fata o carte “mare”.
Chiar daca e scrisa sub forma unei povesti naive, pentru copii, aceasta opera e una pentru adulti, plina de intelesuri filosofice. De fapt, tocmai asta iti va placea la carte – felul in care, intr-o povestioara simpla, te va face sa te gandesti la lucruri complexe, precum prietenia, dragostea, singuratatea si intelegerea oamenilor de langa tine.
“Micul print” are valoarea ei sentimentala si cand ii stii povestea – autorul s-a inspirat din propria viata pentru aceasta carte, de la trandafirul de care e indragostit Micul Print – ce aduce aminte de sotia sa Consuelo – pana la naratorul, pilot cazut in desert, asa cum a patit si pilotul Antoine de Saint-Exupery la randul sau. Chiar si Micul Print e, din multe puncte de vedere, autorul in copilarie. Daca il scoatem totusi din ecuatie, vom descoperi ca si noi am fost, la randul nostru, Micul Print. Sau inca mai suntem. Prin modul in care cauta prietenia, prin cel in care incearca sa se adapteze propriei povesti de dragoste sau prin cel in care percepe tristetea, Micul Print va aminti fiecaruia din noi de inceputurile sau prezentul nostru, sperantele, reusitele si mai ales nereusitele noastre. Dar sa nu uitam de momentele cand am parut cazuti din cer.
“Toti adultii au fost odata copii…dar numai unii isi aduc aminte”, vei gasi scris in carte.
Calatoria Micului Print in galaxie. Si in sufletul sau.
Cand naratorul, un pilot cazut cu avionul in desert, il intalneste pe micul baiat cu par auriu cazut la randul sau de pe micul asteroid pe care locuia singur, povestea prieteniei lor neobisnuite incepe.
Micul Print, baiatul care nu raspundea niciodata direct unor intrebari, ajunsese pe pamant dupa la indemnul “iubitei” sale, floarea de trandafir pe care o crescuse si de care se indragostise. Dupa ce calatorise pe alti asteroizi minusculi locuiti de un singur om – simbolizand fiecare cate una din vanitatile omenesti care te impiedica sa traiesti viata, el ajunsese pe Pamant, in desert.
Printre oamenii si alte fiinte pe care le intalnise pana la aviator, cea care avusese cel mai mult impact asupra sa fusese o vulpe inteleapta, care il facuse a intelege multe lucruri despre sine.
Relatarile Micului Print se termina cand amandoi aproape murisera de sete. Salvati de gasirea unui put, cei doi isi iau la revedere pentru ca Micul Print doreste sa se reintoarca la floarea sa de trandafir, pe care o iubeste si o pretuieste mai mult decat inainte.
La sfarsit, nu doar emotia momentului te va coplesi, ci si faptul ca s-ar putea sa simti pana in adancul sufletului ca ai gasit sau vrei sa gasesti noi intelesuri ale vietii.
Cartea poate fi gasita AICI, in Colectia Biblioteca RAO, alaturi de alte lucrari ale lui Antoine de Saint-Exupery.
[…] vrei sa cumperi Micul Print al lui Saint-Exupery, acum e momentul: il poti avea cu 40% […]