Paradoxul iubirii – Pascal BrucknerS-ar putea ca aceasta sa fie una dintre cele mai interesante carti despre iubire pe care le-ai citit. “Paradoxul iubirii” de Pascal Bruckner analizeaza acest sentiment si ce mai inseamna el in contextul revolutiei (sau revolutiilor) sexuale din ultimele decenii asa cum doar un filosof contemporan de calibru (cum este recunoscut acesta a fi) o poate face.

Exista o contradictie, o lupta care se duce zilele astea – cum sa impaci iubirea, un sentiment care poate fi doar exclusiv, cu libertatea si dorinta de a face sex cu mai multe persoane, pe care o avem cu adevarat in masa pentru prima data in istoria omenirii.

Pana la urma, ce sa alegi, sa te “incatusezi” intr-o relatie de iubire sau sa renunti la a gasi asa ceva alegand libertatea, neingradirea, “descatusarea”? Grea alegere. Iata un fragment care spune multe despre incercarea noastra de a intelege cum e cu iubirea si sexul, dar si de a ne intelege pe noi insine:
“Sa onorezi mai multe persoane fara sa le-o spui, sa ceri de la fiecare o adoratie exclusiva, sa nu fii niciodata sigur de nimic, nici de orientarea ta sexuala, nici de atasamentul tau, sa locuiesti in tara lui poate, a ezitarii sentimentale, sa nu fii decat un semn de intrebare care spune: te iubesc. Sa plangi la plecarea unei fiinte la care credeai ca nu tii, dar care ti se infipsese in inima ca o aschie. Sa venerezi, dupa ce a murit, o persoana pe care o maltratai pe vremea cand traia. Sa te arati extrem de amabil fata de niste necunoscuti, sa le oferi cadouri somptuoase si sa te arati rece si zgarcit cu ai tai.

Iata cateva dintre inconvenientele iubirii. De ce am vrea sa fie altfel? A vorbi despre iubire inseamna intotdeauna a porni de la dezordinea ta interioara, a scotoci in strafundul noroios al sufletului tau, plin de josnicie si de noblete. Mai bine deci sa punem in scena, fara sa le judecam, nebuniile din sufletul oamenilor”.

Pascal Bruckner vede acest paradox, aceasta lupta intre libertate si iubire, mai ales la barbati, pe ei considerandu-i cei mai predispusi la asta, desi nu scoate din ecuatie nici femeile.

Filosoful francez mai crede si ca societatea de azi, atat de erotizata si de “machizata”, pune tot mai mult accent pe partea sexuala, de “performanta”, insa chiar si asa, dragostea nu e un sentiment care sa dispara, acum sau vreodata.

Cine este Pascal Bruckner

Nascut in Franta in 1948, filosoful si scriitorul Pascal Bruckner a devenit un nume cunoscut in anii ’70 si ’80, cu multe carti celebre, unele dintre ele adaptate pentru film si teatru. El este considerat parte a asa-zisului val al “noilor filosofi”. Ceea ce-l particularizeaza pe el, mai ales daca-l comparam cu alti colegi de breasla, mai ales francezi, e stilul sau mult mai analitic, mai putin inclinat spre rebeliuni permanente cvasiromantice.

Lucrul acesta s-a putut vedea mai ales in optiunile sale politice – el a sustinut lupta popoarelor balcanice impotriva Serbiei, in anii ’90, ba chiar si invazia americana din Irak prin care a fost rasturnat dictatorul Saddam Hussein. Ceva ce doar un om cu adevarat curajos ar putea face.

Vezi detalii

Leave a Reply