Punctul lui Borkmann – Hakan Nesser

Punctul lui Borkmann – Hakan NesserUn roman politist doar prin tema, Punctul lui Borkmann face parte din seria Van Veeteren, un detectiv inteligent si intuitiv, care prefera (si aici poate fi asemanat, intr-o oarecare masura cu celebrul personaj al Agathei Christie, Hercule Poirot) sa rezolve cazurile gandind si analizand faptele cunoscute, in linistea oferita de un pahar cu vin bun, in detrimentul strangerii de probe de teren, la nesfarsit.

In orice situatie exista un punct dincolo de care nu mai avem nevoie cu adevarat de nicio informatie in plus. Cand ajungem in acel punct, deja stim suficient de mult ca sa rezolvam problema si nu avem nevoie de nimic altceva decat de un pic de bun simt. Conteaza doar sa simti momentul.

punctul-lui-borkmannHakan Nesser creeaza o intriga violenta, printr-o serie ce crime savarsite in mod brutal, aparent de un profesionist.

Van Veeteren, un tip pasionat de sah, gurmand si amator de bauturi fine, este convins de faptul ca lucrurile se vor rezolva de la sine, ca deobicei, bazandu-se pe fler si analiza.

Nu este numai un roman de actiune, ci si unul accentuat psihologic, ca oricare roman politist rafinat, finalul surprinzator venind odata cu o seama de dezvaluiri ale unui trecut in care mizeria umana face ca totul sa para foarte relativ.

Punctul lui Borkmann, carte a scriitorului suedez Hakan Nesser, premiat cu Glass Key Award in anul 2000, este o carte cu o scriitura placuta si eleganta.

Marturisesc ca am devenit un admirator al inspectorului Van Veeteren, personaj egotic, rautacios dar rafinat, cu o inteligenta extraordinara si o intuitie care-l face de multe ori sa para de neinteles pentru cei din jur. In mod cert, un politist atipic.

Va recomand sa cititi cartea, pe care o gasiti aici. Comentariile asupra ei sunt binevenite.

 

Vezi detalii

2 Comments

  1. […] parafraza a regulii lui Borkmann (Punctul lui Borkmann – Hakan Nesser) – carte citita intr-un weekend […]

  2. mircea says:

    un fel de poirot modern, inspectorul asta 🙂

Leave a Reply