Cartea “Singuratatea numerelor prime”, de Paolo Giordano, castigatoare a mai multor premii de prestigiu, este o ALTFEL de poveste de dragoste. Sigur nu este romantica in sensul clasic al cuvantului, cel “spumos” dar este romantica si mai mult de atat daca ne gandim la cum iti rascoleste sentimentele. In “ciudatenia” ei, e de-a dreptul frumoasa.
E iubirea a doi inadaptati, Alice si Mattia, a doi oameni raniti, care nu au trecut nici acum peste traumele extrem de puternice ale copilariei si adolescentei. In timp ce ea e o persoana cu multe complexe fizice, fiind schioapa de un picior din cauza unui accident, dar si anorexica, ceea ce a dus la complexe de inferioritate psihice, in cazul lui, matematician de exceptie, care echivaleaza totul, chiar si oamenii, in numere prime, complexele sunt generate de faptul ca, desi un geniu, e un analfabet al comunicarii cu ceilalti. In plus, tendintele sale de automutilare, mai ales ca o cale de iesire din starea asta si din faptul ca se simte vinovat ca sora sa are un retard mintal, ne vor da fiori.
Numerele prime in lumea carora lucreaza se impart doar la ele insele sau la unu, exact ca si ei doi.
Cartea asta e una despre despre singuratate si nesiguranta, despre dragoste si neputinta de a iubi pana la capat, despre barierele pe care noi singuri ni le punem si incercarile de a trece peste ele, despre durere si incercarile de vindecare, despre iubire si frustrare.
Cei doi tineri care nu se vor “repara” vreodata din punct de vedere psihic formeaza un cuplu care ne va induiosa sau macar inmuia pe fiecare dintre noi. Toata incercarea lor ciudat de disperata de a se iubi, de a forma un cuplu functional in ciuda faptului ca niciunul din ei nu e cu adevarat “functional” ne ofera un alt unghi de vedere asupra a ceea ce iubirea este.
Cei doi, care se cunosc din liceu, sunt reuniti de soarta, insa despartiti inca de incapacitatea lor de a relationa, desi sunt intr-o relatie. Aproape ne va durea si frustra si pe noi, din postura de cititori.
Altfel, in ciuda subiectului aparent “greu”, cartea asta e usor de citit, chiar captivanta la un moment dat. Paolo Giordano stie sa puna lucrurile intr-o lumina noua, neobisnuita, care ne lasa pe ganduri si ne face sa speram odata cu personajele ca “lucrurile se vor schimba”.
Cine e Paolo Giordano
Tanarul scriitor italian Paolo Giordano a “explodat” in lumea literara cu acest roman, primul al sau, care l-a consacrat foarte rapid.
El se identifica mult cu personajul masculin al acestei carti, in primul rand datorita faptului ca el insusi e un fizician (devenit foarte recent si doctor) care intelege perfect gandirea matematica si, foarte probabil, inadaptarea sociala aproape naturala pe care o au cei extrem de buni la stiintele exacte,modul logic si inflexibil in care privesc viata si care-i face sa fie priviti, adesea, ca niste ciudati.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.