Teatrul Nottara vă invită între 23 şi 25 aprilie, la Sala George Constantin, la cea de-a doua ediţie a proiectului “Spectacolul începe cu o lectură”, iniţiat în decembrie 2013 şi desfăşurat în parteneriat cu Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, „I.L. Caragiale” (UNATC).
Cea de-a doua ediţie a este dedicată dramaturgiei contemporane mexicane, fiind pentru prima oară când se traduc in limba română piese de teatru aparţinând acestei culturi. Spectacolele lectură sunt conduse de tineri regizori masteranzi, iar distribuţiile reunesc atât actori ai teatrului gazdă, cât şi studenţi.
Evenimentele din cadrul proiectului “Spectacolul începe cu o lectură”
Spectacolul începe cu o lectură, proiect coordonat de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, în colaborare cu Teatrul Nottara din Bucureşti, a debutat în data de 3 decembrie, prezentând publicului spectacole-lectură realizate după textele a trei dramaturgi contemporani cehi, traduși în premieră în limba română: Specii pe cale de dispariție de Petr Zelenka, Poker Face de Petr Kolečko și Joc de toamnă de Markéta Bláhová. Minuţioasa muncă de traducere îi aparţine lui Mircea Dan-Duță.
Scopul central al proiectului vizează stabilirea unui dialog între spaţiul cultural şi teatral românesc şi cel internaţional prin probarea calităţilor dramaturgice ale pieselor atât prin exerciţiul teatral de lectură realizat de regizori şi actori, cât şi prin intermediul unor discuţii libere între spectatori şi autori. În vederea atingerii acestui scop, se vizează publicarea a 150 de exemplare a fiecărui text şi distribuirea lor gratuită în teatrele din ţară, facilitând astfel posibilitatea punerii în scenă a oricăruia dintre textele implicate în proiect sau recomandarea lor spre studiu în cadrul examenelor Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) din Bucureşti. De asemenea, prin aceste spectacole-lectură, iniţiatorii Alexandru Mâzgăreanu şi Mihai Lungeanu doresc să dea ocazia tinerilor regizori și actori să lucreze într-un teatru profesionist, în colaborare cu echipa artistică a acestuia.
Această primă ediţie dedicată teatrului ceh a fost susţinută de Mircea Dan-Duță și Centrul Ceh București, reprezentat de directorul Rene Kubášek, care au sprijinit vizita dramaturgului Petr Zelenka, ce a răspuns la invitația coordonatorului de proiect Alexandru Mâzgăreanu de a lua parte la cele trei zile de lecturi. Zelenka a susținut un Masterclass la UNATC „I.L. Caragiale” și o conferință inaugurală cu tema „Teatrul Ceh Contemporan”. Textul său a fost citit și interpretat în Sala George Constantin a Teatrului Nottara, de către actorii teatrului Ada Navrot, Crenguța Hariton și Sorin Cociș alături de Alexandru Călin, student la masterul de Arta Actorului în cadrul UNATC, în regia lui Dragoș Mușoiu, masterand la Regie de Teatru al aceleaşi universităţi.
Pornind de la Spectacolul începe cu o lectură şi continuând, totodată, parteneriatului cu UNATC, în luna martie, la Teatrul Nottara, au început repetițiile pentru spectacolul Poker Face scrisă de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițică, studentă la masterul de Regie de Teatru. Astfel, tinerii actori Cristiana Ioniță și Costin Dogioiu vor juca alături de actori experimentaţi ai scenei precum Victoria Cociaș și Ion Haiduc.
Seria de spectacole-lectură va continua cu trei texte contemporane mexicane, traduse în premieră în România: Autopsia unui fulg de nea de Luis Santillán, în regia Irinei Slate, Un banjo și doi morți de Mariana Hartasánchez, în regia Adelei Bițică, precum și Alaska de Gibrán Portella, în regia lui Dragoș Mușoiu. Celor doi tineri regizori care au lucrat piesele cehești în luna decembrie, Adela Bițică și Dragoș Mușoiu, li s-a alăturat Irina Slate, studentă în anul III la Regie de Teatru.
Ţinem să mulţumim principalilor parteneri care au sprijinit această primă ediţie a proiectului Spectacolul începe cu o lectură, Centrul Ceh București și UNATC „I.L.Caragiale”.
În cele trei zile ale evenimentului, sunteti asteptati la Sala George Constantin, la spectacolele:
23 aprilie 2014, ora 19:00 – Un banjo şi doi morţi de Mariana Hartasánchez, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Adela Biţică (masterandă anul II, Regie Teatru), cu: Ada Navrot, Crenguța Hariton, Mihai Nițu, Bianca Popescu, Sorin Cociș, Ion Haiduc. Reprezentaţia va fi urmată de discuţii cu publicul şi presa, în prezenţa autoarei.
24 aprilie 2014, ora 19:30 – Alaska de Gibrán Portela, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Dragoş Muşoiu (masterand anul II, Regie Teatru), cu: Dan Bordeianu, Vlad Pavel, Ioana Calotă.
25 aprilie 2014, ora 19:30 – Autopsia unui fulg de nea de Luis Santillán, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Irina Teodora Slate (studentă anul III, Regie), cu: Crenguţa Hariton, Andreea Alexandrescu, Ada Galeş.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.