AVANPREMIERĂ,
Editura Meteor Press vă face cunoscută o nouă apariţie editorială,
Spectacolul propagandei
Călin Hentea
Volumul care urmează să-şi facă apariţia în scurt timp pe piaţa editorială de carte, Spectacolul propagandei, scris de autorul român Călin Hentea, încearcă să identifice şi să analizeze prezenţa şi rolul propagandei în spaţiul public în care trăim. Spectacolul propagandei ni se prezintă zilnic sub multe şi nebănuite forme. Ni se strecoară în minte şi în suflet ţâşnind pe neaşteptate, uneori chiar atunci când ne simţim mai bine şi suntem mai relaxaţi, din paginile ziarelor, dintr-o secvenţă de film, dintr-un refren la modă, dintr-un afiş la colţ de stradă sau dintr-o vorbă auzită la radio sau la televizor în timpul cinei.
Ce-l leagă pe John Lennon de James Bond în afară de sorgintea britanică? Ce au în comun Monumentul ostaşului sovietic din Bucureşti (cel despre care Păstorel Teodoreanu spunea că-i put picioarele) şi Monumentul Infanteriei Marine din Washington D.C.? Care este motivaţia comună a romanului „Mitrea Cocor” de Mihail Sadoveanu şi a eseului „Mein Kampf” de Adolf Hitler? Descoperim astfel că propaganda politică este filonul ce reuneşte toate aceste repere culturale ale secolului al XX-lea pe care această carte încercă, cu maximum de onestitate omeneşte posibilă, să-l pună în lumină. Fără pretenţii de exhaustivitate, dar cu vocaţie enciclopedică, structurată astfel încât accesul la informaţie să fie cât mai rapid şi simplu această carte este scrisă de autor fără a avea vreo centură de siguranţă deschizând cititorului culisele Spectacolului propagandei. Cititor care după consultarea acestei cărţi poate că va reuşi să fie mai rezistent la manipulări, dezinformări şi persuasiuni politice ce-l agresează zi de zi, pe toate canalele, fie şi la colţ de stradă sau în surdina unui refren.
Spectacolul propagandei este de fapt o parte doar a unui proiect mai mare numit „Enciclopedia propagandei internaționale” care cuprinde volume dedicate conceptelor, întâmplărilor, oamenilor şi instituţiilor propagandei. Un instrument de studiu şi informare pentru publicul larg ce formează masa contribuabililor ce plătesc războaiele şi campaniile electorale, volume care figurează de multă vreme în bibliotecile occidentale.
Călin Hentea s-a hotărât să scrie aceste cărţi pentru români din propria lor perspectivă şi interes tocmai pentru a-i ajuta să se apere cu succes de ceea ce văd şi aud.
Călin Hentea, fost colonel al armatei române, este publicist şi istoric al propagandei. A publicat mai multe volume în România şi Statele Unite despre propagandă, război psihologic, război mediatic, ultimul titlu fiind „Enciclopedia propagandei româneşti”(2012).
Aceasta carte s-ar fi putut numi ”Cum să ne apărăm de ceea ce vedem şi auzim”. Adică de propaganda politică care se insinuează în mintea şi sufletele noastre pe cele mai nebănuite, şi adesea plăcute, căi: prin filme, în pictură şi monumente, prin romane şi tomuri istorice, prin bancuri şi afişe, la teatru şi în cântece, nemaivorbind de presa de toate felurile, de internet şi chiar de timbre sau cărţi poştale.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.