Stapanul Inelelor. Intoarcerea Regelui – J.R.R. Tolkien

Stapanul Inelelor. Intoarcerea Regelui – J.R.R. TolkienAsta e “marea carte” – “Intoarcerea Regelui” cea care pune capat fabuloasei trilogii a lui J.R.R Tolkien, “Stapanul Inelelor”. Si o face de o maniera grandioasa – chiar cu mai multa actiune si mai multa emotie decat in primele doua volume. O vei savura asa cum ai facut-o si cu celelalte si te vei bucura de ea, mai ales ca, citindu-le pe predecesoarele sale, vei vrea sa afli neaparat finalul grandioasei epopei pusa la cale de autor.

intoarcerea-regelui-stapanul-inelelor-jrr-tolkienE cartea in care alianta hobbitilor, piticilor, oamenilor si elfilor, care lupta pentru lumea lor, trebuie sa dea piept direct cu marele Sauron. In timp ce ei duc lupte crancene cu tot ceea ce are acest demon, hobbitii Frodo si Sam inca incearca sa-si duca la bun sfarsit misiunea – distrugerea inelului, chiar in cetatea lui Sauron.

La ei e dramatismul cel mare, in conditiile in care ei se gasesc la capatul puterilor, chiar atunci cand sunt aproape de a si-o indeplini. Intre timp, restul grupului, oricum impartit, incearca sa lupte pentru supravietuirea regatelor omenesti Gondor si Rohan, pe care fortele raului incearca sa le cucereasca.

Daca te gandeai ca nimic nu poate fi mai spectaculos, interesant si dramatic decat a fost scena asediului din a doua carte, adica “Cele Doua Turnuri”, afla ca asediul dintr-a treia il depaseste. Si bataliile sunt la inaltimea momentului decisiv in care se gaseste povestea. Noi si noi forte, care de care mai ciudate si cu puteri mai aparte, apar in “Intoarcerea Regelui” si influenteaza decisiv evenimentele.

Cea mai puternica forta ramane insa alianta dintre membrii fostei “fratii a inelului” si cei care li s-au alaturat ulterior, cea unita de datorie, onoare si lupta cu fortele raului.

Finalul e apoteotic, semanand cu o legenda in care alianta isi strange ultimele puteri pentru a-l invinge pe Sauron si acolitii sai. Tensiunea devine atat de mare, impartita pe doua planuri, incat parca poti sa o “tai cu toporul”. Ea “explodeaza” in cele din urma, in cel mai pur stil “tolkienian”, precum o mare legenda nordica.

Din momentul in care vei termina cartea, vei realiza ca ai citit o serie cu adevarat formidabila, ca a meritat sa iti petreci atat de mult timp citind-o. Vei intelege de ce e una din lucrarile remarcabile ale secolului XX, de ce a inspirat 3 super-productii cinematografice si de ce a incantat zeci de milioane de oameni de pe cuprinsul globului. Vei fi, timp de multe ore, parte a unui univers creat de Tolkien, populat de tot soiul de fiinte, duhuri si asa mai departe, unul care seamana cu – avand si ca sursa de inspiratie vechi povesti si legende europene, teme religioase sau romantice, dar si multa psihologie.

Vei trece prin tristete, moarte, distrugere, pierdere, dar si prin dragoste, speranta, loialitate si dovezi de curaj. Vei fi, pe rand, Frodo, Aragorn, Gandalf si toti ceilalti eroi ai cartii.

Iti va placea. Vei iubi si aceasta ultima carte a trilogiei Stapanul Inelelor, de J.R.R. Tolkien.

Vezi detalii

Leave a Reply