Castigatoarea prestigiosului Premiu German din 2006, “Suflete pustii” de Katharina Hacker, e mai mult decat o carte despre relatia a doi tineri. E o adevarata radiografie, chiar daca facuta intr-un stil care unora le va parea neobisnuit, rece, generator de confuzii.
Asta ar putea fi cartea multor tineri de succes din ziua de azi, chiar si din Romania. Prezinta exact aceleasi probleme pe care eu – si probabil ca si tu – le observ la cuplurile in jur de 30 de ani. Sau le traim pe propria noastra piele. Suficienta stabilitate financiara, cariere care deja au succes, multa munca, viata sociala destul de activa si totusi…
Ceva nu mai merge. Dragostea de la inceput – si fericirea odata cu ea – scade sub presiunea rutinei, a muncii, a atractiei fata de altii si, cel mai important, a constientizarii faptului ca poate nu sunt facuti unul pentru celalalt.
Asta patesc Jakob si Isabelle, principalii protagonisti ai cartii.Tensiunea dintre ei, nascuta din faptul ca nu se mai inteleg, creste pe tot parcursul cartii, ceea ce e unul dintre factorii care te vor face sa lasi greu din mana aceasta lucrare. La fel, cresc si suspiciunile. Dar atentie, nu e una din cartile realmente “placute”, fluide, spumoase, pline de intrigi complexe. Ea se concentreaza pe “fermentarea” subiectului, pe alunecarea spre psihologic, mai degraba decat pe actiune sau pe niste personaje foarte puternice, bine definite.
Cred ca ar putea fi definita de unii drept o “carte pentru avansati”, desi ar fi oarecum nedrept. E o carte pentru cei care apreciaza directiile in care poti duce o poveste mai degraba decat povestea in sine. E o carte ce lasa multe situatii “in coada de peste”, destinate doar unei largi interpretari a cititorului.
Daca destinul ii aduce impreuna, ii poate si tine?
Jakob si Isabelle isi incep povestea de dragostea chiar cu ocazia atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2011 si ajung sa se casatoreasca. Mutarea lor din Germania la Londra, desi le aduce multa implinire materiala, se transforma cu timpul intr-o capcana, cea generata de ei isisi.
Amandoi se transforma si timpul ne arata fete urate sau ascunse ale lor, cum ar fi faptul ca Isabelle refuza sa ajute un copil abuzat sau Jakob care incepe sa se intrebe daca nu cumva e homosexual.
Spirala prabusirii relatiei lor se infiripa, putin cate putin…
Despre Hacker si locurile cartii
Katharina Hacker, scriitoare germana, e si o personalitate complexa. Dincolo de a scrie fictiune, ea e si cercetatoare in domeniul studiilor ebraice, ba chiar a locuit timp de 6 ani in Israel. Stilul sau analitic, de om de stiinta se imbina interesant cu literatura, asa cum se poate observa.
La fel de precisa, desi din alte motive, e Hacker atunci cand vorbeste despre cele doua orase ale cartii – Berlin, acolo unde chiar ea locuieste, si Londra, unde a stat pentru o vreme si pe care a vizitat-o inca din anii ’70. Un strop de realism in plus la aceasta carte surprinzator de realista.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.