“Noi suntem romani, noi suntem pe veci aici stapani”. Poate. Insa nu si in trecut. Cartea lui Neagu Djuvara, “Thocomerius-Negru Voda. Un voivod de origine romana la inceputurile Tarii Romanesti”, e revolutionara pentru a ne schimba punctul de vedere. A facut senzatie si a starnit multe controverse in mediile istorice romanesti. Ce spune acesta? Spune ca statul in jurul careia s-a facut Romania, adica Tara Romaneasca, a fost intemeiata, de fapt, de un neam de razboinici turcici migratori, cumanii, care stapaneau o parte din aceste tinuturi.
Pentru multi, lucrul asta poate veni ca un soc. Nu am fost noi invatati ca noi suntem urmasii dacilor si romanilor, puri, ca ne-am facut singuri soarta si ca, in cele din urma, dupa ce au trecut vremelnicii migratori, care au lasat putine urme asupra noastra, ne-am ridicat si am inceput sa ne construim tara/tarile asa cum am vrut noi?
Se pare ca nu e asa de simplu. Neagu Djuvara arata ca, de fapt, cumanii, ultimii dintre migratorii care s-au stabilit in tarile romane, au fost cei care ne-au croit o buna parte din destin.
Teoria sa e aceea ca “Negru-Voda”, acel voievod din legende caruia i se atribuie crearea Tarii Romanesti, era de fapt Thocomer/Tihomir/Thocomerius, o capetenie cumana venita din Transilvania si care actiona sub suzeranitatea hanului mongol din Dobrogea. Acesta este chiar tatal lui Basarab I, cel cunoscut sub numele de “Intemeietorul”, care a ajuns mai tarziu stapanitor independent al Tarii Romanesti si care l-a invins pe regele maghiar Carol Robert de Anjou in batalia celebra de la Posada.
Djuvara are multe argumente in sprijinul sau, in primul rand o multime de izvoare istorice care par a confirma, macar partial, teoria sa, dar si deductii logice legate de relatiile de putere si vasalitate din acele timpuri. El nu se opreste aici si vine si cu argumentele numelor. Atat Tihomir cat si Basarab sunt nume folosite in interiorul populatiilor de orgine turca si se gasesc in etimologia multor populatii cu aceasta origine. Mai mult, denumirile turcice s-au pastrat multa vreme in interiorul clasei conducatoare din Tara Romaneasca, inca inainte ca turcii otomani sa domine acest stat.
Desigur, teoria sa a avut multi contestatari, unii foarte vehementi. Putem adauga si doua chestiuni: unu-istoria nu e matematica, asa ca nu e atat de usor de dovedit si doi – izvoarele istorice din acele vremuri in tarile romane sunt atat de putine incat e greu de stabilit cu siguranta absoluta ceva. Neagu Djuvara a tinut sa le raspunda acestora intr-o noua carte interesanta, care si ea ar merita citita-“Raspuns criticilor mei si neprietenilor lui Negru-Voda”
Ceea ce ramane sigur e asta – cumanii au avut un rol in Tara Romaneasca (si nu numai) in acea perioada. Ca si francii (care erau germani) care au fondat Franta, ca si bulgarii vechi (care, spre deosebire de cei de acum, erau turci) care au fondat Bulgaria si asa mai departe, si cumanii au avut acelasi rol.
Poate ca, depinzand si de ceea ce se va mai descoperi in viitor, va trebui sa invatam sa le dam acestor razboinici turcici veniti din stepele asiatice, rolul lor cuvenit in istoria noastra, ba chiar sa ne obisnuim sa-i numim “stramosi ai nostri”. Oricum ar fi, “Thocomerius-Negru Voda” e o carte de exceptie prin curajul sustinerii unor teorii controversate. Merita sa o citesti si sa incerci sa-ti faci o parere.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.