Cand abordezi un castigator al premiului Nobel pentru Literatura, asa cum e Gabriel Garcia Marquez, n-ai cum sa nu te astepti la romane de exceptie. Iar cea mai populara carte a unuia din cei mai mari scriitori contemporani, “Un veac de singuratate”, n-are cum sa te dezamageasca.
Cu siguranta, asta nu e una din acele opere obisnuite. De remarcat faptul ca e scrisa in stilul “realismului magic” care i-a facut celebri pe cei mai mari autori sud-americani si in care elemente care tin de fantastic se insereaza, aproape normal, in viata cotidiana.
O adevarata “saga” a familiei Buendia, intinsa pe sapte generatii, plina de lucruri cat se poate de umane precum drame, descoperiri si neimpliniri, dar si de fantome sau predestinari magice, ea te va uimi prin complexitatea ei, dar si prin faptul ca nu pare sa respecte nicio regula a scrisului “clasic”. Actiunea sare de la o epoca la alta, insa ceea ce ramane constant e ceva ce pare sa fie un adevarat “blestem al familiei Buendia”.
E si o carte foarte personala, in care Marquez nu a investit mult, a investit totul. Din momentul in care s-a apucat sa o scrie, autorul columbian si-a vandut masina, iar intreaga lui familie a trait mai mult din datorii. In final, cand a fost gata, a dat lovitura.
Te vei simti, pe undeva, mai bogat in gandire dupa ce termini cartea asta. Vei intelege de ce e cartea preferata a atator si atator oameni de pe lumea asta.
O familie sub semnul blestemului unui veac de singuratate
Inca de cand Jose Arcadio Buendía si sotia sa Ursula fondeaza satul Macondo, totul sta sub semnul fatalismului tragic, unul care se tot repeta.
Generatie dupa generatie, om dupa om, familia isi duce, ca teleghidata, existenta in locul asta ce pare lovit de blestem. Unii mor stupid, altii eroic, unii sufera din dragoste, altii din o mie de alte sentimente pamantesti, altii traiesc toata viata in lupte de tot felul, unii isi satisfac poftele, altii si le reprima. Fiecare personaj, fara nicio exceptie, te va lega de el pana la sfarsitul cartii si mult dupa asta.
Si mai interesant, povestea familiei Buendia te va trece si prin istoria a peste 100 de ani de istorie a Columbiei, in care dramele nationale devin si ele parte – ori surse – ale dramelor fiecarui membru.
Cea mai mare parte a cartii e dominata de Ursula, liantul familiei, cea care traieste undeva in jur de 120 de ani. In final, satul redevine ceea ce a fost la inceput – nimic, o utopie pe care destinul – cine altul – o sterge din istorie. Iar familia Buendia ii impartaseste soarta, “caci semintiilor osandite la un veac de singuratate nu le era data o a doua sansa pe pamant”.
Cartea Un veac de singuratate – Gabriel Garcia Marquez a aparut in anul 2012 la Editura Rao, in traducerea lui Mihnea Gheorghiu, si poate fi cumparata de AICI.
[…] Un roman urias de la un scriitor urias. Un roman care te va nauci si captiva. Un roman care te va durea, dar si un roman care te va vindeca si maturiza. […]