Urzeala tronurilor – George R.R. Martin

Urzeala tronurilor – George R.R. MartinO poveste captivanta, fantastica, complexa dar totusi simpla! O carte care, in ciuda volumului, te “leaga” de ea prin aventurile, intrigile si schimbarile neasteptate pe care le gasesti in ea. Asa ar putea fi caracterizata “Urzeala tronurilor”, de George R.R. Martin.

Insa ar fi nedrept fata de cartea asta, prima din seria “Cantec de gheata si foc”. Sau macar ar fi incomplet. Ofera mult mai mult de atat.

urzeala-tronurilor-George-RR-MartinCu actiunea intr-o epoca legendara, plina de magie, strigoi, fiinte fabuloase si puteri nebanuite, cartea te plimba, cu ajutorul celor trei planuri pe care se desfasoara actiunea, intr-un vartej de comploturi politice, lupte, povesti de dragoste sau asasinate cum putine opere o pot reusi atat de bine.

Pentru cei care cauta un motiv in plus de a o citi, trebuie spus si ca aceasta carte a luat o multime de premii de mare prestigiu, dar a si intrat in cultura populara. Vei gasi jocuri pe calculator, jucarii costume ale personajelor si intregi site-uri dedicate “Urzelii tronurilor”, dar si expresii preluate de aici.

Inca ceva care diferentiaza cartea de altele din aceasta categorie – nu e o epopee in care autorul isi salveaza toti eroii. Unii mai si mor. Altii sunt mutilati. Altii devin din eroi, antieroi.

Urzeala tronurilor – O intriga incurcata

Jocurile puterii din “Urzeala tronurilor” se petrec in trei locuri – in statul Celor 7 regate, La Zid – frontiera sa de nord si La Est, un semi-pustiu strabatut de triburi barbare.

Cand Eddard Stark accepta sa fie mana dreapta a regelui celor 7 regate, nici nu banuieste ce blestem a adus pe capul sau si al familiei sale. Moartea regelui Robert il lasa pe acesta prada reginei intrigante si incestuoase si familiei acesteia. Dupa care “iadul” e dezlantuit – o succesiune de razboaie, tradari, executii si intamplari miraculoase, cu personaje pe masura,

Pe Zid, frontiera cu lumea inghetata, populata de fiinte fabuloase a Nordului, aventura se concentreaza in jurul lui Jon Snow, fiul nelegitim al lui Stark, cel care incearca nu doar sa scape de stigmatul asta, ci sa se si implice in razboiul civil care a cuprins Cele 7 Regate.

In Est traiesc alte doua personaje legate de firele puterii, Viserys Targaryen si sora sa Daenerys, singurii urmasi ai fostului rege al Celor 7 Regate, care fusese detronat de regele Robert. Cand aceasta din urma il ia de barbat pe liderul barbar Drogo in schimbul sustinerii reluarii tronului prin forta, sansele lor cresc. Dupa ce fratele si sotul sau mor, Daenerys devine a insasi o forta, odata ce devine “mama” a 3 pui de balaur cu puteri magice.

Devine evident ca aceste trei planuri urmeaza sa se uneasca, ba chiar sa se ciocneasca. Tensiunea momentelor din fiecare plan e dublata si de tensiunea asteptarii, de faptul ca aceasta e pregatirea pentru marile inclestari care vor urma.

Cu toate astea fiind spuse, nu ai cum sa nu ramai captivat de fabuloasele intamplari din “Urzeala tronurilor”. Faptul ca vei dori sa citesti si urmatoarele carti din serie, vine aproape natural.

Urzeala Tronurilor a fost publicata in 2013 la Editura Nemira (doua volume), in cadrul colectiei Nautilus SF. O gasiti AICI, alaturi de alte titluri semnate George R.R. Martin.

 

Leave a Reply