Veronika se hotaraste sa moara – Paulo Coelho

Veronika se hotaraste sa moara – Paulo CoelhoNu sunt putini cei care considera “Veronika se hotaraste sa moara” cea mai buna, cea mai sensibila, cea mai profunda carte a extrem de cunoscutului scriitor brazilian Paulo Coelho. Au si de ce. Povestea in sine e atat de bine construita, tinteste emotii pe care e posibil ca toti sa le fi simtit la un moment dat, incat e greu de crezut ca nu vei “devora” cartea in cateva ore, fara sa o pui jos.

veronika-se-hotaraste-sa-moara-paolo-coelhoCa sa-ti faci o idee cat de mult poate sa “prinda”, trebuie spus ca acest volum a fost si adaptat pentru un film facut la Hollywood, in care rolul principal il joaca Sarah Michelle Gellar, cunoscuta din “Buffy, spaima vampirilor”. In plus, cartea a fost tradusa in aproape 50 de limbi.

Si in aceasta creatie a sa Paulo Coelho ne poarta intr-o calatorie pe mapamond. Actiunea se desfasoara in Slovenia, la scurt timp dupa ce aceasta tara s-a rupt din Iugoslavia.

Veronika, o tanara frumoasa si independenta, pare sa aiba totul. Adorata de o multime de barbati, pe picioarele sale, ea este insa profund nefericita. Solutia ei: sinuciderea.

Desi incearca sa-si ia viata, nu reuseste, dar e internata intr-o clinica pentru boli nervoase – nu un spital in sine, ci un fel de pensiune.

Acolo i se spune ceva socant chiar si pentru o persoana care a vrut sa se sinucida – ca mai are putin timp de trait, din cauza unei afectiuni extrem de rare a inimii.

Totul se schimba din acel moment pentru Veronika, cea care considera ca, nemaiavand nimic de pierdut, trebuie sa isi traiasca ultimele zile fara stres, pana la capat. Lucru care o elibereaza si o face sa pretuiasca la maxim viata pe care, cu doar cateva zile mai inainte, o dispretuise si incercase sa renunte la ea. In cele din urma, ea isi gaseste si dragostea in aceasta clinica, alaturi de un tanar care, ca si ea, nu parea sa se regaseasca in tiparele societatii, ajungand sa fie considerat un ciudat, ba chiar bolnav.

Ceea ce face cu atat mai realist portretul tanarului e faptul ca Paulo Coelho a avut un model de prima mana pentru a se inspira – pe el insusi, internat ca si acesta, in tinerete, pentru scurt timp, din cauza faptului ca lumea din jur credea ca are o problema psihica, asta in timp ce el era doar introvertit si cu o alta intelegere asupra lumii.

Romanul lui Coelho te va intriga si captiva cu aceste doua teme – a gasirii fericirii si poftei de viata si a oamenilor care nu reusesc sa se integreze pe de-a intregul in societate. Il vei citi cu sufletul la gura pana la sfarsit.

Iar acest sfarsit nu te va dezamagi deloc. Pe scurt, iti va da chiar si tie pofta de viata si te va face sa constientizezi ca, de multe ori, pur si simplu nu stii sa apreciezi lucrurile cu adevarat importante in viata si te lasi doborat de tot felul de nimicuri.

Gustul dulce-amarui pe care ti-l lasa aceasta carte – ca mai toate cele scrise de Coelho – e insa un gust care poate face multe pentru tine, mult mai mult decat numeroase carti de dezvoltare personala. Modul extrem de limpede, curgator, in care e scrisa va fi inca un argument in plus.

O carte pe care trebuie sa o ai. O gasesti AICI, alaturi de celelalte scrieri ale lui Paolo Coelho.

Leave a Reply