50 de umbre ale lui Grey – E.L. James

50 de umbre ale lui Grey – E.L. JamesCartea “50 de umbre ale lui Grey”, de E.L. James e, intr-o fraza, una despre explorare sexuala, plina de incercari, dintre care unele, probabil, iti vor aminti de propriile tale prime experiente sexuale “neortodoxe”.
Daca n-ai avut, s-ar putea sa te faca sa vrei. Fara indoiala ca nu este o carte pentru puritani, inca pentru cei mai deschisi la minte este cel putin recomandata.

cincizeci-de-umbre-ale-lui-grey-fifty-shades-el-jamesE ceea ce criticii au numit un “roman de renastere a literaturii erotice”. E literatura erotica pentru secolul XXI, in care multi, mai ales femei, se pot regasi. Sigur veti gasi incitanta povestea Anei, o virgina care-si incepe viata sexuala intrand direct in lumea unor practici sexuale precum dominarea si sado-masochismul. Nu ca toate femeile si-ar dori asa ceva, dar mai mult de jumatate in mod sigur traiesc inca in lumea interioara a paleo-sexului. Ca atare va fi ceva ce nu vor recunoaste vreodata, dar vor aprecia ca literatura.

Modul in care o face, alaturi de un tanar milionar care-i starneste o stranie atractie, dar care e stapanit de propriile lui dorinte bizar erotice, n-are cum sa nu te intrige.

Din momentul in care incepi sa o citesti, e foarte probabil sa n-o mai lasi din mana pana cand nu o termini. “Cocktailul” asta de sex, dileme tulburatoare si dragoste “prinde”. Si “prinde” bine.

“50 de umbre ale lui Grey” e o carte usor de citit prin faptul ca actiunea e foarte fluida. Nu scrisul foarte lejer si accesibil din ea ii da valoare – de fapt, multora nu le va placea din cauza asta – ci felul in care te duce cu gandul in diverse locuri.

 

 

Dragoste, sex, dominare. Si contract. In 50 de umbre ale lui Grey

Cand Anastasia (Ana, prescurtat) Steele ii ia un interviu tanarului (si frumosului) magnat Christian Grey pentru ziarul facultatii sale, atractia e instanta, insa nu poate sa spere la el, considerand ca nu e destul de atragatoare. Lucrurile se schimba cand o cauta el si o impresioneaza cu darurile sale.

Legatura dintre incepe insa intr-un mod neasteptat pentru doi oameni atrasi unul de celalalt: Christian, “un psihopat perfect”, pe care multe femei si l-ar dori, o pune sa semneze un contract prin care ea se angajeaza sa nu divulge nimic din ce se intampla intre ei. Dupa care cei doi fac sex.

Partea ce tine de contracte e cea mai incitanta si intriganta parte a cartii. De fapt, e chiar inima cartii, cu atat mai mult cu cat Ana are mari ezitari in a semna acest al doilea contract. In timp ce tensiunea erotica e in continua crestere, ea e speriata nu doar de clauzele lui, ci si de confuzia din sufletul sau in ce-l priveste pe Christian, pe care ajunge sa-l iubeasca, in ciuda a ceea ce semnase. Ceea ce o aduce insa la limita si o face sa rupa legatura e insa cea mai “hard” experienta sexuala – erotica pe care o traieste cu el.

Este o perioada marcata de un soft sex, asezonat cu masaje erotice care intra in pretul contractului si cu accente oarecum romantice, oarecum duse spre banal. Insa lucrurile nu se vor opri aici fiindca latura intunecata a masculului inca nu a fost dezvaluita.

Cel al doilea contract, cel propus, dar inca nesemnat, e cel care dezvaluie latura “neagra” a lui Christian si care presupune dominare si masochism, dar si ca relatia lor sa fie una pur sexuala, Ana neavand voie macar sa il atinga sau sa-i vorbeasca in afara acestor momente erotice.

 

Sfarsitul cartii “50 de umbre ale lui Grey”, de E.L. James – prima dintr-o serie de trei – te va gasi punandu-ti o mie de intrebari si dorindu-ti mai mult.

Daca te-ai convins ca trebuie citita, poate fi gasita, publicata de Editura Trei, anul 2012, in traducerea lui Constantin Dumitru Palcus.

 

Vezi detalii

6 Comments

  1. […] poveste precum cea din “50 de umbre ale lui Grey” nu putea sa ramana neterminata, asa ca “50 de umbre intunecate” e o continuare […]

  2. […] Cincizeci de umbre ale lui Grey, de E.L James – Romanul lui E.L James este un urias succes international. Tiparit initial in 750 000 de exemplare, a reusit sa se vanda in cateva zile, iar pana in prezent a vandut peste 10 000 000 de volume si a fost tradus in 30 de limbi. Romanul prezinta fanteziile erotice foarte deosebite ale lui Grey, un tanar om de afaceri. Anastasia Steele ajunge sa ii ia un interviu si se indragosteste irecuperabil de el, insa cand ajunge sa afle ce fantezii are acesta, incepe sa duca o lupta intre dragoste si propria-i persoana. Cincizeci de umbre ale lui Grey este un roman de vara, care merita devorat in momentele de relaxare. […]

  3. […] vei fi interesat sa citesti si “50 de umbre ale lui Grey” si “50 de umbre […]

  4. […] practic, nu exagerez cu nimic atunci cand spun ca Ziua indragostitilor s-a confundat cu filmul 50 Shades of Grey. Dat fiind faptul ca o buna parte din sexul opus s-a declarat extaziata de acest film, ma asteptam […]

  5. […] romanul omonim al scriitoarei E.L. James (publicat la Editura Trei si a carui recenzie o gasiti aici), cautarile din segmentul erotismului au suferit cateva modificari […]

  6. […] romane polițiste, ca mine (aici e o mică parte din ”Seria neagră”), fie că alegeți ”50 de umbre ale lui Grey” sau un chick-lit, lectura e obligatorie în această […]

Leave a Reply