50 de umbre ale lui Grey – E.L. JamesCartea “50 de umbre ale lui Grey”, de E.L. James e, intr-o fraza, una despre explorare sexuala, plina de incercari, dintre care unele, probabil, iti vor aminti de propriile tale prime experiente sexuale “neortodoxe”.
Daca n-ai avut, s-ar putea sa te faca sa vrei.

cincizeci-de-umbre-ale-lui-grey-fifty-shades-el-jamesE ceea ce criticii au numit un “roman de renastere a literaturii erotice”. E literatura erotica pentru secolul XXI, in care multi, mai ales femei, se pot regasi. Sigur veti gasi incitanta povestea Anei, o virgina care-si incepe viata sexuala intrand direct in lumea unor practici sexuale precum dominarea si sado-masochismul.

Modul in care o face, alaturi de un tanar milionar care-i starneste o stranie atractie, dar care e stapanit de propriile lui dorinte bizare, n-are cum sa nu te intrige.

 

“50 de umbre ale lui Grey” e o carte usor de citit prin faptul ca actiunea e foarte fluida. Nu scrisul foarte lejer si accesibil din ea ii da valoare – de fapt, multora nu le va placea din cauza asta – ci felul in care te duce cu gandul in diverse locuri.

Din momentul in care incepi sa o citesti, e foarte probabil sa n-o mai lasi din mana pana cand nu o termini. “Cocktailul” asta de sex, dileme tulburatoare si dragoste “prinde”. Si “prinde” bine.

 

Dragoste, sex, dominare. Si contract. In 50 de umbre ale lui Grey

Cand Anastasia (Ana, prescurtat) Steele ii ia un interviu tanarului (si frumosului) magnat Christian Grey pentru ziarul facultatii sale, atractia e instanta, insa nu poate sa spere la el, considerand ca nu e destul de atragatoare. Lucrurile se schimba cand o cauta el si o impresioneaza cu darurile sale.

Legatura dintre incepe insa intr-un mod neasteptat pentru doi oameni atrasi unul de celalalt: Christian, “un psihopat perfect”, pe care multe femei si l-ar dori, o pune sa semneze un contract prin care ea se angajeaza sa nu divulge nimic din ce se intampla intre ei. Dupa care cei doi fac sex.

Cel al doilea contract, cel propus, dar inca nesemnat, e cel care dezvaluie latura “neagra” a lui Christian si care presupune dominare si masochism, dar si ca relatia lor sa fie una pur sexuala, Ana neavand voie macar sa il atinga sau sa-i vorbeasca in afara acestor momente erotice.

Partea ce tine de contracte e cea mai incitanta si intriganta parte a cartii. De fapt, e chiar inima cartii, cu atat mai mult cu cat Ana are mari ezitari in a semna acest al doilea contract. In timp ce tensiunea erotica e in continua crestere, ea e speriata nu doar de clauzele lui, ci si de confuzia din sufletul sau in ce-l priveste pe Christian, pe care ajunge sa-l iubeasca, in ciuda a ceea ce semnase. Ceea ce o aduce insa la limita si o face sa rupa legatura e insa cea mai “hard” experienta sexuala pe care o traieste cu el.

Sfarsitul cartii “50 de umbre ale lui Grey”, de E.L. James – prima dintr-o serie de trei – te va gasi punandu-ti o mie de intrebari si dorindu-ti mai mult.

Daca te-ai convins ca trebuie citita, poate fi gasita AICI, publicata de Editura Trei, anul 2012, in traducerea lui Constantin Dumitru Palcus.

 

Vezi detalii