Dulgheri, inaltati grinda acoperisului si Seymour: o prezentare – J. D. SalingerParte din seria avand protagonista familia Glass (formata din doi fosti actori de vodevil si copiii lor:  Seymour, Buddy, Boo Boo, Walt, Waker, Zooey, si Franny) prima dintre nuvele, Dulgheri, inaltati grinda acoperisului, prezinta circumstantele nuntii lui Seymour, inadaptabilitatea geniului vazut prin ochii vulgului, cu accente penduland de la umor savuros la introspectie dureroasa.

Dulgheri, inaltati grinda acoperisului!
Soseste mirele, asemenea lui Ares, mult mai inalt decat oricare om inalt.

dulgheri-inaltati-grinda-acoperisului-si-seymour-o-prezentare-salinger
Paragraful de mai sus e genial, cu un sunet plin si rezonanta superba. Chiar si numai pentru el, nuvela merita un loc important in literatura universala.

Cea de-a doua, Seymour: o prezentare reprezinta o introspectie. Lumea scriitorului pictata in tablouri mai mult sau mai putin colorate, unele prolixe, altele pline de o simplitate care te ingheata. Seymour, privit prin ochii indulgenti ai scriitorului, devine un model inegalabil, un inadaptat, nevrotic si genial individ emblematic pentru societatea moderna.

Pentru unii critici, Seymour este personajul emblematic al lui Salinger, nu Holden Caufield (protagonistul romanului cel mai apreciat al lui Salinger, De veghe in lanul de secara).

 

Initial nuvelele au aparut in The New Yorker , intre anii 1955 si 1959, fiind scrise intr-o perioada plina de cautari interioare pentru Salinger, in care acesta a imbratisat mai multe curente spirituale apartinand yoga si crestinismului.

Cartea Dulgheri, inaltati grinda acoperisului si Seymour: o prezentare (in imagine) a fost publicata la Polirom, si poate fi gasita aici.

 

Vezi detalii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*