Aceasta e una dintre cele mai bune carti de SF care au fost scrise vreodata! Punct.
“Jocul lui Ender”, de Orson Scott Card, e fascinanta, aproape diabolic de inteligent construita, captivanta de la primele pana la ultimele pagini. Nu intamplator, autorul a primit cele mai importante doua premii dedicate lucrarilor SF, Premiul Hugo si Premiul Nebula, in acelasi an. Mai mult, continuarea “Jocului lui Ender”, adica “Vorbitor in numele mortilor”, aparuta in anul urmator, a luat si ea aceste doua premii, ceea ce-l face pe Orson Scott Card unic, niciun alt scriitor nereusind o asemenea performanta vreodata.
Subiectul e unul care, daca iti place actiunea, te va acapara – lupta armata a omenirii cu “Gandacii”, o specie de extraterestri sub forma de insecte.
Acolo, un copil pe nume Ender, inzestrat cu niste calitati extraordinare si care se dovedeste un adevarat geniu tactic, ajunge subiectul a ce crede el ca e o simulare militara care are roluul de a-l pregati. In realitate, aceasta nu e o simulare, un joc, asa cum crede Ender, ci e o lupta adevarata. Ba chiar MAREA LUPTA, din moment ce principala flota a “Gandacilor” ataca. Dar lucrurile nu se termina aici nici dupa lupta, in urma careia Ender porneste in explorarea Universului ducand cu el ultima speranta a celor pe care ii invinsese…
Te va incanta, stupefia, intriga toata aceasta succesiune de intamplari atat de inteligent puse “in scena”.
Poate de aceea a devenit una dintre cartile reprezentative pentru lumea cartilor SF si nu numai. “Jocul lui Ender” a devenit si film, recent, la sfarsitul anului 2013.
Valoarea acestei carti nu e data doar de felul in care se joaca, inteligent, cu mintea ta. E vorba si despre faptul ca abordeaza teme precum frica omului de izolare, cruzimea chiar si la varste fragede, legaturile de familie. Dincolo de a fi un geniu tactic, Ender e si un copil prins intre teama de fratele sau psihopat si dragostea fata de sora sa.
Ca toate romanele SF extraordinare, si acesta are darul de a te pune pe ganduri in legatura cu umanitatea – ce devenim in afara “plasei” de legaturi sociale? Ce suntem noi cand suntem pusi in situatii neobisnuite? E interesant de aflat.
Seria Ender
Orson Scott Card a exploatat temele din “Jocul lui Ender” intens, realizand o serie monumentala pe baza acestora. Astfel, sunt 13 carti care se leaga de aceasta si alte 6 in pregatire, constituind o adevarata saga. Unele sunt urmari ale cartii, altele pun actiunea cu mult inaintea acesteia, pentru a explica intregul context al razboaielor si starii omenirii. Altele chiar se desfasoara in paralel cu actiunea din timpul lui Ender. Toate au cunoscut succesul –unele in randurile publicului larg, altele in randurile celui pasionat de SF – dar cea mai de succes este urmarea “Jocului lui Ender”, adica “Vorbitor in numele mortilor”.
Pentru inceput, citeste insa aceasta carte, una dintre cele mai valoroase lucrari de SF scrise vreodata. Nu vei regreta.
[…] Aceasta este inca o carte remarcabila a genului SF, care a reusit sa castige cele mai importante premii din aceasta categorie, Hugo si Nebula. “Vorbitor in numele mortilor”, de Orson Scott Card, este o continuare oarecum indirecta, cu acelasi personaj principal, a la fel de celebrei “Jocul lui Ender”. […]