Nu vor fi putini cei care vor considera cartea “Lolita”, de Vladimir Nabokov, drept o carte socanta. Vor fi putini insa cei care nu o vor considera o carte de exceptie. Cauta orice “lista a celor mai bune” 100, 30, 50 si asa mai departe opere ale secolului XX – in aproape toate vei gasi si aceasta opera a lui Nabokov, de obicei intre primele locuri.
De unde vine controversa? Tocmai din tema cartii – pasiunea, sexuala si senzuala, a unui barbat de varsta mijlocie pentru o fetita, pasiune care incepe cand aceasta avea doar 12 ani. Iar controversa asta e dublata si de faptul ca tanara Lolita nu doar ca ii raspunde avansurilor sexuale, dar chiar initiaza prima partida. La un moment dat, chiar devine neclar cine pe cine exploateaza dintre barbatul adult, obsedat si adolescenta usuratica.
Tragand o linie, “Lolita”, desi nu e o drama in adevaratul sens al cuvantului, te va tulbura pe mai multe planuri. Poti ajunge chiar, in unele momente, sa empatizezi cu Humbert, cel care ar fi trebuit sa fie – si in unele momente este – personajul negativ al cartii. Asta mai ales pentru ca ceea ce citim sunt memoriile lui, in care incearca sa obtina iertarea si intelegerea celui care i le va citi.
Probabil iti va placea si stilul lui Nabokov – lejer, in care nici nu te gandesti la autor, chiar daca e o “povestire in povestire”, ci vei simti ca esti parte a actiunii.
Una dintre cele mai cunoscute carti contemporane, “Lolita” a fost adaptata pentru cinema, piese de teatru si s-au scris nenumarate volume de critica sau interpretare pe tema sa. Fara indoiala, aceasta opera a lui Nabokov a avut – si inca are – o influenta greu de egalat de alte carti.
Calatoriile Lolitei
Cand Humbert Humbert, un barbat abia divortat, de varsta mijlocie, se indragosteste de fiica gazdei sale, fetita de 12 ani Dolores Haze, zisa Lolita, e clar ca lucrurile nu pot merge bine. Pasiunea sa bolnavicioasa – hranita si de faptul ca Lolita seamana cu iubita sa din adolescenta, care murise, devine si mai complicata atunci cand mama fetei, Charlotte, il forteaza sa o ia de sotie. Destinul face ca aceasta sa moara intr-un accident la scurt timp dupa ce descopera ce gandea acesta despre fata ei, astfel ca Humbert devine tutorele Lolitei.
In cele din urma, dupa ce Humbert incearca pana si sa o abuzeze, cei doi intra intr-o relatie sexuala benevola, pe care si-o consuma prin diverse locuri din America. Posesiv pana la sufocare, Humbert joaca rolul parintelui ingrijorat in societate, in timp ce acasa este iubitul Lolitei. In cele din urma, aceasta il paraseste, convinsa de fostul ei profesor de actorie.
Dupa cativa ani, cei doi se reintalnesc, insa relatia lor nu mai poate fi reluata.
Sfarsitul, partea cartii cea mai plina de tragedie, pune capat, intr-un fel zbuciumului celor doi. Prin singurul fel in care putea sa o faca.
Cartea poate fi gasita AICI, aparuta la Editura Polirom in anul 2011, in traducerea lui Horia Florian Popescu.
[…] de marea capodopera a scriitorului rus naturalizat american, Vladimir Nabokov, si vorbim aici de “Lolita”. Aceasta nu e insa singura sa capodopera, ba chiar multi critici si amatori de literatura […]