Prieteniile toxice. Cum să le recunoaştem şi cum să reacţionăm
autor: Mireille Bourret
traducere: Daniel Voicea
Ni s-a întâmplat tuturor să trăim o relaţie amicală dificilă, uneori chiar insuportabilă. Cum se poate ca o prietenie să devină toxică? Poate una din cele două persoane a suferit o transformare? Sau dinamica relaţiei a fost dintotdeauna nereuşită? S-a schimbat ceva în raportul lor de reciprocitate? Este vorba cumva despre o prietenie care nu mai are nimic de oferit? Cum să ne auzim mica voce interioară ca să recunoaştem ce se petrece cu adevărat?
Mireille Bourret descrie aici legăturile pe care le întreţin oamenii în funcţie de tipurile lor de personalitate. Apoi ne învaţă cum să vedem dacă aceste legături sunt bune sau nu şi ne ghidează în alegerea soluţiei potrivite în cazul în care avem probleme. Puteţi fugi sau îl puteţi înfrunta pe celălalt, dar e bine să știţi că există o gamă întreagă de reacţii intermediare pentru a rezolva un conflict, păstrând totodată echilibrul amical.
Cu toate că fiecare prietenie este unică, veţi găsi în această carte soluţii pentru a şti ce să faceţi dacă aveţi o relaţie problematică. După această lectură, veţi putea discerne orice problemă relaţională şi veţi putea alege cele mai bune strategii pentru a nu vă face rău nici dumneavoastră, nici prietenului.
Mireille Bourret are specializări în drept, sociologie şi criminologie. Experienţa ei în toate aceste domenii i-a permis să conceapă tehnici de soluţionare a conflictelor în viaţa de zi cu zi.
“O prietenie toxică ne face să suferim, ne perturbă, ne blochează în exprimarea noastră. Toxicitatea înfloreşte în lucrurile nespuse, în nesiguranţă, în lipsa de consideraţie. Ea se manifestă într-o infinitate de feluri, unele banale, altele foarte serioase. Nu vom aborda aici toxicităţile provenite din psihopatologie. Într-adevăr, majoritatea oamenilor nu suferă de tulburări mentale de natură psihotică sau de tulburări de personalitate. În majoritatea timpului, cei care se luptă cu problemele relaţionale datorate acestor tulburări trebuie, pentru a le rezolva, să fi recurs la ajutorul unui specialist.
Cu toţii ne-am regăsit, la un moment sau altul al vieţii noastre, într-o situaţie de prietenie insuportabilă, în diverse feluri şi din diverse motive. Dar ce face ca o prietenie care decurgea bine să fi devenit dintr-odată toxică? Oare dinamica a fost nesănătoasă încă de la început? Oare una dintre cele două persoane s-a schimbat? Oare situaţia s-a schimbat? Oare pentru că ne dăm seama, brusc, că această prietenie nu ne aduce nimic? Cum putem învăţa să ne ascultăm “mica noastră voce”, care ne spune uneori să reflectăm la ce se petrece?” (pag. 11)
[…] „Prieteniile toxice. Cum să le recunoaştem şi cum să reacţionăm” – Mireille Bourret […]