Cartea “Sexus” este prima din cea mai cunoscuta serie a marelui Henry Miller, “Rastignirea trandafirie”, fiind predecesoarea volumelor “Plexus” si “Nexus”, trilogie care prezinta, intr-un mod fictionalizat, e drept, o bucata din tineretea scriitorului american.
Mai precis, aceasta este cartea in care Miller descrie esecul primului sau mariaj si indragostirea de cea care avea sa-i devina a doua sotie. Cadrul? New York, marele si tumultosul oras american, aflat atunci in efervescenta perioada a anilor ’20, una din cele mai glorioase din istoria sa. Este, de altfel, orasul tipic “millerian”, acolo unde ai prilejul sa cunosti o multime de oameni, de la prostituate la boemi generosi si de la vagabonzi pana la depravati plini de bani. De fapt, intreg orasul pare o insula de depravare, o lume a sexului intr-un ocean de conservatorism si puritanism, asa cum era America de dupa Primul Razboi Mondial.
In centrul acestui univers sta femeia, pe care Miller reuseste, intr-un stil vulgar si oarecum ciudat, sa o respecte si chiar adore:
„O iubesc cu toată inima și cu tot sufletul. Înseamnă totul pentru mine. Și totuși nu seamănă deloc cu femeile pe care le-am visat, cu creaturile acelea ideale pe care le veneram în adolescență. Nu corespunde cu nimic din ce-am plăsmuit din adâncurile mele. E o imagine cu totul nouă, ceva străin, ceva ce soarta mi-a zvârlit în cale, ceva dintr-o sferă necunoscută. Când mă uit la ea, când o iubesc bucățică cu bucățică, simt că ansamblul îmi scapă. Dragostea mea se adună ca un total, dar ea, cea pe care o caut cu disperare, cu iubire flămândă, se volatilizează ca un elixir.. E cu totul a mea, aproape roabă, dar nu o posed. Eu sunt cel posedat. Sunt posedat de o dragoste cum nu am mai mai trăit niciodată-o dragoste avidă, totală, o dragoste până și a unghiilor mele de la picioare și a murdăriei de sub ele-și totuși mâinile îmi flutură în gol, mereu căutând să prindă, să înșface, dar fără să atingă ceva.”
Limbajul cartii este asa cum ne-am astepta sa fie cand e vorba de Henry Miller – foarte vulgar, foarte direct, foarte explicit. Scriitorul isi descrie dorintele, poftele, aventurile, cu o sinceritate debordanta. Dar am gresi sa credem ca aceasta carte este doar un roman erotic. Nu. Este o opera in care Miller isi exprima filosofic opiniile despre viata, relatii si casatorie, una din cele mai interesante de felul acesta pe care le vei gasi.
„Zi de zi ne măcelărim cele mai nobile impulsuri. De asta ne doare inima când citim acele rânduri scrise de mâna unui maestru pe care le recunoaştem ca ale noastre, ca pe vlăstarele fragede sugrumate în faşă, pentru că nu avem încredere în propriile noastre puteri, în criteriile noastre despre adevăr şi frumos”.
Pe scurt, „Sexus”, ca si celelalte carti din aceasta trilogie, e o lucrare de exceptie a unui scriitor de exceptie, in care vei vedea o perspectiva unica asupra lucrurilor. Atat de multe motive pentru a o citi. Si chiar mai multe.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.